Печалбата на Samsung за тримесечието спадна за първи път от години

Печалбата на Samsung за тримесечието спадна за първи път от години
A A+ A++ A

Samsung публикува финансовите си данни за последното тримесечие на миналата година, които в голяма степен оправдаха опасенията на инвеститорите, които доведоха и до спад на акциите на корейската компания миналата седмица. Според информацията оперативната печалба на Samsung за тримесечието е била 8,3 трилиона корейски вона (7,8 милиарда долара). За същия период на 2012 обаче корейците отчетоха печалба от 9 трилиона вона.

Като причина за намалението на годишна база се отчита фактът, че продажбите на Galaxy S4 са се забавили след пускането на двата нови модела на Apple iPhone, както и жестоката конкуренция на китайските производители, които оказват сериозен натиск в ниския ценови сегмент. В същото време финансовите резултати са повлияни и от бонуса от 700 милиарда вона, които е бил изплатен на служителите на компанията в края на годината. Въпреки това първоначалните очаквания бяха за оперативна печалба в размер на 10 трилиона вона, което сериозно се разминава с реално публикуваните цифри.

Поради тази причина Samsung за първи път от 9 тримесечия насам отчита спад на печалбата, а финансовите пазари реагираха светкавично, като акциите на компанията загубиха още 0,2% от стойността си при откриването на сесията на фондовата борса в Сеул. Както е известно, за периода 24 декември 2013 - 3 януари 2014 акциите на Samsung загубиха вече 9,6% от стойността си, а пазарната капитализация на концерна спадна с 19 милиарда долара.

http://www.businessweek.com/news/2014-01-06/samsung-profit-misses-estimates-as-high-end-handset-growth-slows

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници