Половината православен свят празнува Коледа

Половината православен свят празнува Коледа
Тържествена церемония се състоя в Русия по повод Коледа. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Православните християни в Русия, Украйна, Сърбия, Македония и Грузия на днешния 7 януари празнуват Рождество Христово. Църквите на тези държави отбелязват празника според Юлианския календар.

Към същата традиция се придържа и Ерусалимската православна църква, манастирите в Атон и някои протестанти, живеещи по Юлианския календар. Тържествено богослужение, посветено на Рождество Христово, се състоя в понеделник вечерта във Витлеем, където според Библията е роден Спасителят.

В Русия най-тържествената церемония беше проведена в катедралния храм на Руската православна църква „Христос Спасител“, съобщи news7. В обръщение, разпространено по случай Бъдни вечер, руският патриарх Кирил, който е смятан за съюзник на президента Путин и нарича неговото управление „истинско божие чудо“, призова за „умерено законодателство“ по отношение на наказанията за актове на осмиване или поругаване на православната вяра. Повод стана получилото широк отзвук дело срещу музикантките от „Пуси Райът“, които изпълниха незаконен пърформанс в църква.

#Коледа #Русия #Украйна #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници