Недостиг на свещеници: Попове препускат от село на село

Недостиг на свещеници: Попове препускат от село на село
В Пловдивско има недостиг на свещеници. Снимка: „Марица“
A A+ A++ A

В Пловдивско има сериозен недостиг на свещеници.

Свещеници препускаха от село на село на Йордановден, за да не остане населено място без отслужен ритуал за Богоявление. Хвърлянето на кръстовете се провеждаше в различни часове край Пловдив, за да могат поповете да смогнат. Отец Милен например трябваше да обслужи селата Кадиево и Цалапица, той отговаря и за Асеновград, съобщава „Марица“.

В подобна ситуация са и много други свещеници. В Родопската яка попове отговарят за по пет-шест села. За погребения ги викат по телефона.

Свещеници съвместяват по няколко села вече второ десетилетие. Отец Иван се знае като червенския свещеник, но на него разчитат да отвори църквичките и в Долнослав, Орешец, дори и високопланинското Добростан. В Първомайско по селата има точно четирима щатни свещеници, всеки от тях обслужва поне по две села. По график свещениците отварят и църквите из Садовско, защото няма местни.

По идея на архиерейския наместник отец Йордан Георгиев обаче вече ще има предварителен график за всички села из енорията, за да е ясно поне месец напред кога в кое село ще се отваря църквичката за служба.

„Хората имат право да са спокойни и да знаят кога ще е при тях свещеникът, освен на храмови празници и по поводи, за които извънредно го викат“, казва отец Йордан.

Иначе отдавна е ежедневие църквичките по селата да стоят заключени, а местните вече не помнят кога е било времето, когато църковният двор е чакал с отворени двери вярващите да прекрачат по всяка време на деня в храма.

#свещеници #Пловдивско #Йордан Георгиев #Йордан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници