Решение на последна инстанция: БФС може да строи в Бояна

Решение на последна инстанция: БФС може да строи в Бояна
A A+ A++ A

Обвиненията, че Българския Футболен Съюз (БФС) и Борислав Михайлов са разследвани от прокуратурата и полицията за "небрежност и спекула с терени", се оказаха напълно неверни.

Novinite.bg разполага с документи, които разрешават строеж на „Национална тренировъчна база на БФС" в земите на Резиденция „Бояна".

Сигнали са постъпвали от софийските екологични и правозащитни организации, Граждански комитет „Бояна", Обединени сдружения „Подвитошка яка", Сдружение „Независим обществен контрол", Гражданско сдружение „Хармония", Сдружение за защита собствениците на имоти и Коалиция за устойчиво развитие.

Въпросните сдружения вече няколко пъти са пускали жалби с опит да се спре строежът на тренировъчната база на националния отбор.

Изпращани са сигнали за чужда собственост на земята – жители на кв. „Бояна" оспорват статута на земята в резиденция "Бояна" и твърдят, че тя не е държавна и искат обезщетение заради строежа на спортната база. Но много преди да бъде разрешен строеж на БФС, с Акт за държавна собственост от 15.08.1992 г., управлението на имота е предоставено на Министерски съвет на Република България.

Втората жалба е срещу правото на строеж на БФС. Въпросната жалба е отхвърлена от съда като „недопустима" на 28.01.2013 г. Според документа, законите са спазени и строежът не може да бъде възпрепятстван.

Третият опит на сдружението да спре строежа е с цел „опазване на околната среда". По тази жалба Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и води се произнася: „Комисията подкрепя представения Паркоустройствен проект". С Решение от 12.01.2012 г. Регионална инспекция по околната среда и водите реши, че строежът няма вероятност да окаже отрицателно въздействие върху природни местообитания. Единствените изисквания на комисията са - Дирекция „Зелена система" да определи броя на дърветата, които да бъдат засадени от БФС, както и допълнително озеленяване.

От представените ни документи става ясно, че съдът вече е разрешил на БФС да строи базата и никоя организация няма правото да спре строежа. Земята е държавна и ще остане такава дори и след края на договора за собственост, който изтича след 28 години. Независимо че парите за „Национална тренировъчна база на БФС" се предоставят изцяло от УЕФА, терените винаги ще бъдат държавна собственост, а не на БФС.

#БФС #Борислав Михайлов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници