Възможна отмяна на плоския данък в този мандат

Възможна отмяна на плоския данък в този мандат
"Засега имаме основания да считаме, че икономиката на Европа бавно, но сигурно, излиза от кризата. Такива са данните и за България, които са от НСИ и БНБ", посочи Гечев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпросът за отмяна на 10-процентния плосък данък ще бъде обсъден в рамките на управленския мандат, но данъчната политика тази година няма да се променя, заяви зам.-председателят на икономическата комисия в НС и депутат от БСП Румен Гечев.

Гечев направи изказването по повод заявената от ДПС позиция против въвеждането на т. нар. "данък богатство" за хората с по-високи доходи.

Според него, първите стъпки към премахване на плоския данък вече са направени с новия бюджет.

"Това, че ние ще върнем събрания през 2014 г. данък на хората с минимална работна заплата през януари 2015 г. определено е стъпка за излизане от плоския данък. На последния си конгрес, БСП реши, че ще работи за въвеждането на прогресивното данъчно облагане. Това прогресивно данъчно облагане е господстващо и в ЕС и извън него", коментира Румен Гечев.

Депутатът смята, че прогнозите за българската икономика през 2014 г. са умерено оптимистични.

"Засега имаме основания да считаме, че икономиката на Европа бавно, но сигурно, излиза от кризата. Такива са данните и за България, които са от НСИ и БНБ", посочи Гечев.

"За 2013 г. предварителните данни на БНБ и НСИ са, че резултатите ще бъдат малко по-добри от прогнозата ни. Ние очаквахме 0,6% растеж на БВП, а той се очертава 0,8%. Има два показателя, използвани навсякъде по света, които са сигурен индикатор дали икономиката се движи възходящо - обемът на търговията на дребно и строителството", отбеляза народният представител.

"С тях са свързани всички отрасли на икономиката. Забелязва се растеж на въртешнотърговския оборот, под 1% и увеличение на промишлеността с 1,5% в края на 2013 г. И за първи път от голямата криза се забелязва символично, под 1%, но все пак раздвижване и в строителство", каза още Румен Гечев.

"Именно тези показатели ни дават основания за умерения оптимизъм", посочи той.

"Има и показатели, които не са благоприятни. Все още вътрешните инвестиции са далеч от нивата на предкризисната 2008 г. Търсенето на инвестиционни кредити все още е много ниско. Спестяванията растат, но те не се превръщат в инвестиции. Високите лихви, все пак, трябва да бъдат заработвани в реалния сектор", коментира зам.-председателят на икономическата комисия.

"Друг проблем е високата безработица, която в България е 12 – 12,8%. Това отговаря на средния показател на ЕС, но не бива да се примиряваме, тъй като преди кризата се движехме около 6% безработица", завърши Гечев, предава БГНЕС.

#Румен Гечев #икономика #плосък данък #данък богатство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници