Боядисаха и паметника на Асеневци, но защо…?!

Боядисаха и паметника на Асеневци, но защо…?!
A A+ A++ A

Напоследък стана модно да се боядисват паметници. Боядисан и на практика “преформулиран” беше историческият архетип на “Братската могила” в София, паметникът на Съветската армия, Альоша в Пловдив, паметникът на Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, паметникът на Димитър Благоев в Благоевград, боядисаха дори паметника пред централата на БСП!

Част от тези актове бяха предимно политически, защото изразяваха позицията на част от обществото ни срещу чуждото идолопоклонство, в което може да се намери и резон, ако не друго – поне позицията е ясна – не искаме чужди паметници в България.

Само че една притеснителна тенденция започна с боядисването на паметника в Карлово, която продължи и във Велико Търново, с боядисването и фактическото обругаване на паметника на Асеневци с червена и синя боя!

Е, добре де, ако приемем, че протестът е срещу семантиката на паметници като “Братската могила” и този на Съветската армия, тогава, що за политика се провижда в паметника на Асеневци?! Нима Асеневците, или Евлоги и Христо Георгиеви са били комунисти…?!

Може би е редно, преди да изявяваме категорична арт-позиция, първо да решим, каква точно е позицията ни, защото иначе може да изпаднем в творческо слабоумие, а това освен, че не е особено забавно е и малко жалко!

#Асеневци #Евлоги и Христо Георгиеви #комунисти #слабоумие #Благоев #Карлово #Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »