Янев: Борисов може да оттегли подписа на България от АСТА

Янев: Борисов може да оттегли подписа на България от АСТА
Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев е провел телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов, в който са обсъдили споразумението АСТА. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Министър-председателят Бойко Борисов може да оттегли подписа на България под документа АСТА (Anti-counterfeiting Trade Agreement или Търговско споразумение против фалшифицирането) на предстоящото в сряда заседание на Министерския съвет.

Лидерът на партия „Ред, законност и справедливост“ Яне Янев е провел телефонен разговор с министър-председателя Бойко Борисов, в който са обсъдили споразумението АСТА, предаде БГНЕС.

Двамата са засегнали много сериозната обществената реакция в страната срещу приемането на този документ.

Вчера в София и редица български градове се проведоха протести. Хиляди българи се обявиха срещу приемането на АСТА, която според тях сериозно нарушава свободата в интернет.

„Срещу АСТА се обявява будната съвест на българския народ – това са предимно млади и предприемчиви хора, интелигенцията“, заяви Янев.

„След като изслуша нашите аргументи и изказа своите, с премиера стигнахме до извода, че не бива сегашното управление да носи отговорност за безпрецедентно, непрозрачните преговори по АСТА, водени от представящи се днес за нови и чисти лица в политиката“, заяви Янев.

Той припомни, че Меглена Кунева в качеството си на еврокомисар е подкрепяла приемането на АСТА и не се обявила в защита на потребителите, въпреки че това е бил нейният ресор.

„Надявам се след днешния разговор, че лично премиерът Борисов ще инициира изтеглянето на България от това споразумение. По всяка вероятност министър-председателят Борисов ще внесе въпроса още в сряда на заседание на МС, така че българското правителство да гласува оттеглянето на подписа на България под споразумението АСТА“, заяви Янев.

„Ако това стане, ще бъдем искрено удовлетворени, че правителството се е вслушало в мнението на гражданското общество и партия РЗС“, добави той.

Янев припомни, че още преди шест месеца партията РЗС е внесла законопроект, който защитава интелектуалната собственост на българските музиканти, кинодейци и интелектуалната собственост в интернет.

#Търговско споразумение против фалшифицирането #Anti-Counterfeiting Trade Agreement #законност и справедливост #Ред #РЗС #Яне Янев #Бойко Борисов #Борисов #премиер на България #ACTA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »