Навършват се 136 г. от рождението на Пейо Яворов

Навършват се 136 г. от рождението на Пейо Яворов
На 1 януари се навършват 136 г. от рождението на гениалния български поет и борец за освобождението на Македония Пейо Яворов. Снимка: www.dnevnik.bg
A A+ A++ A

На 1 януари се навършват 136 г. от рождението на гениалния български поет и борец за освобождението на Македония Пейо Яворов (1 януари 1878 – 29 октомври 1914 г.), съобщава Агенция „Фокус”.

Неговият творчески път започва през 1901 г., когато започва да редактира вестник „Дело”, издаван от Вътрешната македоно-одринска революционна организация. През 1902 г. Яворов е сред редовете на четниците в Македония на Михаил Чаков, впоследствие е сред четниците на Яне Сандански и един от най-изявените и пламенни борци за национално обединение в четите на Гоце Делчев.

През 1908 г. е избран единодушно от Кюстендилския конгрес на ВМРО за съветник на Задграничното представителство на организацията, а през 1914 г. взема дейно участие във възстановяването на революционната организация и член на нейния Централен комитет.

През 2007 г. гражданско сдружение „Епископ Йосип Щросмайер” възстанови гроба на Пейо Яворов в знак на признателност към живота и делото му.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници