Италианските семейства рекордно бедни

Италианските семейства рекордно бедни
"Това са най-високите цифри от 1997 г. насам, датата на първия доклад", подчертава източникът на изследването. Снимка: flickr.com
A A+ A++ A

Близо 13% от италианските семейства са се намирали в положение на относителна бедност през 2012 г. - рекорд от началото на воденето на статистика през 1997 г., показва доклад на министерството на труда на страната.

Според четвъртия Доклад за социалната кохезия на Италианския статистически институт, Националния институт за социални прогнози и министерството на труда, около 3,2 млн. семейства или 12,7% са се намирали в положение на относителна бедност през миналата година.

"Това са най-високите цифри от 1997 г. насам, датата на първия доклад", подчертава източникът на изследването.

Семейството живее в относителна бедност, когато разходите му са по-ниски от средните месечни разходи, оценявани през 2012 г. на 990,88 евро на човек.

Според доклада през 2012 г. в такова положение са се намирали 15,8% от хората, живеещи в Италия.

Абсолютната бедност засяга 6,8% от семействата и 8% от отделните хора.

Тя се е удвоила от 2005 г. насам и дори се е утроила в традиционно богатите области в северната част с 6,4% от населението.

Абсолютната бедност се изразява в невъзможността за придобиване на стоки и необходимите услуги за достигане на "минимално приемливия" стандарт на живот, съобщава Istat.

"С течение на годините бедността се увеличи при много семейства с деца, особено ако те са непълнолетни, живеещи в южната част, и за семействата с членове от няколко поколения", отбелязват авторите на доклада, предава БГНЕС.

В тази последна категория една трета от семействата са сравнително бедни, а една пета са в положение на абсолютна бедност, уточняват те.

#Италия #бедност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници