Японският премиер си навлече гнева на САЩ, Китай и Южна Корея

Японският премиер си навлече гнева на САЩ, Китай и Южна Корея
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Японският премиер Шиндзо Абе посети светилището Ясукуни, където се почита паметта на загиналите за родината си японци. Никой действащ японски премиер не беше посмял да направи това посещение от седем години насам, предадоха АФП и Би Ти Ви.

Неочакваната визита разгневи САЩ, Китай и Южна Корея, тъй като храмът Ясукуни е символ на японското милитаристично минало, включващо окупацията им. Китай очаквано остро осъди посещението на японския премиер.

"Въпреки решителните протести на Китай, японският премиер нагло извърши поклонение в храма Ясукуни, където се намират останките на военнопрестъпници от Втората световна война. Китайското правителство оценява тази стъпка на японския премиер като грубо поругаване на чувствата на народите на страните, които пострадаха от войната, и изразява крайното си възмущение. Ние заявяваме пред японската страна по този повод своя решителен протест и сурово осъждане", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Протест пред японската страна изрази и китайският посланик в Япония.

Храмът Ясукуни е посветен на 2,5 милиона японци, загинали във войни, включително 14 висши командващи, осъдени като военнопрестъпници от Втората световна война. Японският премиер Шиндзо Абе заяви след посещението си в храма Ясукуни, че отношенията с Китай и Южна Корея са важни.

"Надявам се да имам възможността да обясня на Китай и Южна Корея, че укрепването на връзките ще е от национален интерес", каза Абе.

Китай и Южна Корея в миналото многократно са реагирали гневно на посещенията на японски политици в храма Ясукуни.

#САЩ #Китай #Южна Корея #Шиндзо Абе #Ясукуни #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници