Ходорковски ще помага на политически затворници в Русия

Ходорковски ще помага на политически затворници в Русия
A A+ A++ A

Бившият петролен магнат Михаил Ходорковски заяви, че ще направи всичко възможно, за да осигури освобождаването на други руски политически затворници.

На пресконференция в Берлин, той благодари на своите поддръжници и германския канцлер Ангела Меркел за подпомагане за осигуряване на освобождаването му, предаде "СтандартНюз".

Ходорковски бе освободен в петък, след като прекара 10 години в руски затвор за измами и укриване на данъци.

"Властите винаги искаха от мен да призная вината си, но това беше неприемливо за мен", каза Ходорковски в Берлин пред малка група журналисти, преди да започне насрочената му за днес по-голяма пресконференция. Той поясни, че е поискал да бъде помилван от Путин, без да подписва каквото и да е писмено признание на вината си

Запитан дали е благодарен на Путин за помилването, той каза: "Да, радвам се заради неговото решение".

Пред журналистите бившият олигарх припомни, че от юридическа гледна точка въпреки помилването присъдата му по първото гражданско дело срещу него не е отменена. Според присъдата бившият магнат трябва да плати 550 милиона долара, предаде Франс прес.

Ходорковски поясни, че поради тази причина не може да се върне в Русия, тъй като валидността на присъдата означава, че после той няма да може да напусне отново страна. Бившият олигарх изрази надежда, че Върховният съд на Русия ще отмени решението за 550-те милиона долара и добави, че ако съдът направи подобно нещо, той ще го възприеме като сигнал, че може да се върне в родината си.

В изявлението той казва, че ще се посвети на дейност по освобождаване на политически затворници, но уверява отново, че няма да се бори за власт. В тази насока Ходорковски подчертава, че няма да финансира руската опозиция. Той допълва, че бизнесът е приключена тема за него и подчертава отново, че ще се посвети на обществена дейност.

#Михаил Ходорковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници