На 20 декември празнуваме Игнажден

На 20 декември празнуваме Игнажден
Пет дни преди Коледа - на 20 декември, почитаме свети Игнатий Богоносец. Снимка: www.purvite7.bg
A A+ A++ A

Пет дни преди Коледа - на 20 декември, почитаме свети Игнатий Богоносец. С Игнажден започват коледните празници, съобщи БГНЕС.

Игнатий Богоносец е втори поред епископ на Антиохийската църква, ако не се брои нейният основател апостол Петър, и представител на поколението на Апостолските мъже. Известен е и като ученик на св. апостол и евангелист Йоан Богослов. Прозвището му Богоносец е свързано с предание, което води началото си от св. Симеон Метафраст (10. век), според което св. Игнатий е детето, посочено и прегърнато от Иисус Христос, когато апостолите спорят за първенство (Мат. 18:1-5).

Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът“ е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Когато сполазникът влезе в двора, той поздравява с новата година и преди да влезе в къщата, взема от дръвника някоя пръчка. С нея разбърква огнището и пожелава: „Колко искрици, толкова яренца (агънца, теленца, кончета …)“.

Имен ден имат: Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла.

#богослов #Христос #Светла #Пламена #Пламен #Искрен #Искра #Богоносец #Игнажден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »