Антивирусните програми за Android се ограничават от платформата

Антивирусните програми за Android се ограничават от платформата
A A+ A++ A

Специалисти по сигурността алармираха, че благодарение на някои решения на Google относно системните функции на Android, антивирусните приложения за платформата са с доста ограничена функционалност. Според Саймън Едуардс от Dennis Technology Labs и председател на Anti-Malware Testing Standards Organization положението е такова, че антивирусният софтуер може да сканира и открива зловредни приложения, но по никакъв начин не може самостоятелно да ги премахва от устройствата на потребителите, както е прието да се случва при компютрите.

Единственото, което антивирусите могат да правят, е да алармират собственика на устройството с Android и да се надяват той ръчно да премахне заразения софтуер. Към момента положението е такова, защото антивирусните програми работят в режим с ограничени права, както и всички други програми за Android.

Междувременно германската организация AV-Test публикува резултати от тестове на 28 антивирусни приложения за платформата на Google. Те обръщат внимание на ефективността на откриване на зловреден софтуер и установяват подобрение в резултатите, а единствените провалили се приложения са Zoner Mobile Security и SPAMFighter VirusFighter. От AV-Test посочват, че между безплатните и платените версии няма разлика по отношение откриването на вируси.

http://www.theregister.co.uk/2013/12/17/android_anti_malware/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино