Българин съди Еврокомисията за връзкарство

Българин съди Еврокомисията за връзкарство
Именно един от двамата членове на УС на ЕМЕА, участвали в конкурса - Гуидо Рази, е избран за неин изпълнителен директор. Снимка: perspektivi.info
A A+ A++ A

Българин съди Европейската комисия за връзкарство и нагласен конкурс. Това е първият случай, в който българин завежда дело, защото Еврокомисията е нарушила правата му като всеки гражданин на ЕС да се бори за работа в институциите по честни и ясни правила, съобщава „Правен свят”.

Казусът е на д-р Емил Христов, който през 2010 г. решава да участва в конкурс за изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА). Това е агенцията на ЕС, която казва кои медикаменти и препарати на фармацевтичните компании могат да се използват в съюза. Само това е достатъчно, за да е ясно, че в ръцете на ЕМЕА е бизнес за милиарди, а постът на директор на базираната в Лондон структура е изключително привлекателен.

За да гарантира, че ще постави на поста на изпълнителен директор на ЕМЕА най-достойния специалист, Еврокомисията е създала сложна процедура от четири стъпки. На всеки от етапите различен орган пресява кандидатите и така - докато не ги сведе до кратък списък от избрани, които да предложи на Управителния съвет на агенцията, който решава кой да я оглави.

Д-р Христов се натъква на нарушения в полза на "свои" хора още на първия етап на процедурата. Както казахме, той е под контрола на ЕК и нейната Комисия за предварителен подбор. Изненадващо в състава на този орган, който се явява първа цедка за кандидатите, се появяват членове на УС на ЕМЕА, а те би трябвало да участват само в последната фаза на конкурса.

Когато се изправя пред комисията, д-р Христов е информиран, че интервюто му ще продължи 20 минути, ще му бъдат зададени пет въпроса и ще има по четири минути за отговор. За негова изненада въпросите нямат допирни точки нито с фармацевтичното европейско законодателство, нито с функциите на ЕМЕА, нито с изискванията за длъжността - да може да ръководи публични институции, да има опит в бюджетирането и управлението на големи екипи. Вместо това го питат какви са личните му и професионални недостатъци и предимства пред другите кандидати. Д-р Христов е повече от шокиран, тъй като на този етап няма как да знае кои са конкурентите му за поста, за да се сравнява с тях, а цялостният начин на провеждане на интервюто създава впечатление, че то цели само формално да изпълни процедурата без реална преценка на качествата и възможностите му.

Освен това д-р Христов забелязва, че недопустимо и в разрез с правилата комисията се състои от четен брой членове и на това отгоре двама от тях са членове на УС на ЕМЕА, а трети е бивш. Изненадите не спират дотук, тъй като двама от кандидатите за поста, за който се бори българинът, са колеги на изпитващите членове на комисията в УС на ЕМЕА. Т.е. те не само че ще бъдат препитвани от хората, с които работят всеки ден, но и са участвали в писането на правилата за финалния етап на конкурса - избора пред самия управителен съвет на агенцията. И всичко това без да декларират конфликт на интереси.

Именно един от двамата членове на УС на ЕМЕА, участвали в конкурса - Гуидо Рази, е избран за неин изпълнителен директор.

#Емил Христов #Христов #Европейската комисия #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници