Станишев: Докладът на ЕК може да спре еврофондовете

Станишев: Докладът на ЕК може да спре еврофондовете
„Трябва да е ясно, че никой не може да излъже ЕК – нито Борисов, нито Станишев“, заяви червеният лидер. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладът на Европейската комисия за България е много по-лош от румънския и това може да доведе до ново спиране на фондовете, заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев.

„Трябва да е ясно, че никой не може да излъже ЕК – нито Борисов, нито Станишев. Факт е, че публикуваният доклад е много критичен, много по-лош отколкото румънския“, каза той пред журналисти в парламента, цитиран от „Фокус“.

„Ако румънците получават трети последователен положителен доклад, то каква е еволюцията за тези почти 3 години управление на ГЕРБ?“, запита Станишев.

В доклада преди 2.5 години се говореше за устрем, после се говореше за политическа воля – сега няма нито устрем, нито политическа воля, подчерта той.

„Казал съм много ясно и отдавна, че ако премиерът застава зад Цветанов по отношение на полицейското насилие, некомпетентността, натиска върху съдебната система и намесата на МВР, правенето на избори по този скандален начин, тогава премиерът поема отговорността. Думите са едно – Цветанов му бил виновен, ами да го уволни. Ако не – премиерът поема отговорността за всички тези негативи“, категоричен е червеният лидер.

„Ако правителството не си вземе поуки от тези сигнали, които са много негативни, неслучайно и говорителят на ЕК е казал, че не би искал да се стига до спиране на фондовете отново, което е предупреждение. Ако се затворят в тази позиция – „всичко е наред, не е виновно правителството“, тогава може лятото да получат много негативен политически доклад с политически оценки“, подчерта Станишев.

„Премиерът е казал, че за лошия доклад на ЕК е виновен Цветанов, Попова и моя милост, защото аз, видите ли, съм очернял България“, посочи президентът на ПЕС.

„Никога не бих си позволил да казвам лъжи за България. Казах също, че темата свободни и демократични избори и граждански права не е вътрешна работа на България. Когато бях избран за лидер на ПЕС, вторият приоритет, който посочих, е защита на демократичните европейски ценности“, каза още той.

„Навсякъде в ЕС – било то в Унгария, където правителството на Орбан налага авторитарен режим и сменя Конституция, закони в политическа употреба, в България, където бяха проведени скандални избори, това ще го казвам навсякъде“, подчерта Станишев.

#доклад #Европейската комисия #ЕК #България #Сергей Станишев #ПЕС #БСП #Борисов #Цветанов #ГЕРБ #МВР #Попова #ЕС #Унгария #Орбан #избори #съдебната система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници