ЕС ще сбърка, ако наложи санкции на Украйна

ЕС ще сбърка, ако наложи санкции на Украйна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

САЩ ще реагират на насилието срещу протестиращи за евроинтеграция в Украйна. Вашингтон обмисля всякакви политически варианти за изход от кризата в Киев, но ако не намери такъв, ще наложи санкции.

Политически анализатори смятат, че Европейският съюз трябва да последва техния пример и да покаже на президента Виктор Янукович и близкото му обкръжение, че позицията на общността не е за подценяване. Ако това се случи, на високопоставени украински държавни служители ще бъдат забранени пътувания до Европа и САЩ, както и замразяване на техните авоари в чужбина.

Да се наложат санкции е лесно, но опитът показва, че наказанието, приложено към тромави режими, не е особено успешно. Ако ЕС предприеме тази стъпка, ще спре окончателно пътя на Украйна към общността и ще разбие надеждите на стотиците хиляди хора, които излизат на протест въпреки студа и боя. В неделя най-малко 200 000  души се събраха в украинската столица, за да протестират срещу решението на правителството да спре подготовката на Споразумението за асоцииране към ЕС.

Брюксел трябва да се опита да реши проблема по пътя на дипломацията, но тонът да е категоричен, защото досега чухме само изявления и призовавания, които едва ли ще са от полза.

Властта в Киев показа, че не се страхува от ЕС. Вътрешно министерство използва сила срещу мирните демонстранти на площад "Независимост" докато в Киев на посещение беше върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън.  Малко по-късно пък същите специални части взеха под контрол сградата на Градския съвет, блокирана от демонстрантите. Явно подходът на ЕС трябва да бъде сменен.

Вълкът сит, агнето цяло, мир на праха на овчаря

Управляващите в Киев започнаха да разбират, въпреки че беше ясно от самото начало, че не може да са едновременно и с ЕС, и с Русия. Те, разбира се, могат да поддържат добри отношения с двете страни, но трябва да направят избор. Този избор е въпрос на приоритети и възможности. Наскоро евродепутатът Андрей Ковачев коментира, че Киев е избрал Русия, защото националната икономика е в много тежко състояние, а Москва предлага помощ веднага. Пари по европейски програми за присъединяване може да получи след няколко години. От друга страна перспективата за Евросъюза не е за подценяване.

Именно затова украинският  премиер Микола Азаров заяви миналата седмица, че Украйна е решително настроена за продължаване на преговорите с ЕС относно споразумение за асоцииране, но ще разглежда само официалните изявления на Брюксел по въпроса. Азаров беше първият украински политик, който призна, че Москва е поискала Киев да забави подписването на споразумението с Брюксел. Той обясни, че руснаците са се обърнали към Украйна с: "Отложете подписването на споразумението, ще седнем на масата, ще се споразумеем за нещо."

Украинският президент Виктор Янукович пък няколко пъти заяви, че регулирането на газовия въпрос в отношенията между Украйна и Русия е приоритет за Киев. Той уточни, че цената на руския газ за страната превишава средноевропейската с над 200 долара. Поради тази причина в последните години Украйна е понесла загуби за над 20 млрд. долара.

Става дума за „едни пари”

Премиерът Азаров обяви, че Украйна се нуждае от 20 милиарда евро европейска помощ, за да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз По този начин ще се ограничат последиците за крехката й икономика. Той подчерта, че става въпрос за инвестиции, не за помощи и пари от европейския бюджет.

Брюксел категорично отхвърли възможността да вложе подобна сума в Украйна.

„Тези споразумения са добри за просперитета на Украйна. Няма да си играем с числата. Просперитетът на Украйна не може да бъде предмет на търг, в който печели участникът, дал най-доброто предложение", заяви говорителят на Европейската комисия  Оливие Баи.

На бедните все някой им диктува

Външният министър на Литва Линас Линкявичюс, чиято страна понастоящем е председател на ЕС, съобщи, че ЕС иска да обсъди с външния министър на Русия Сергей Лавров ситуацията в Украйна.

Линкявичюс коментира в събота, че Евросъюзът се безпокои от планираното посещение на украинския президент Виктор Янукович в Русия.

Защо представители на ЕС и Русия трябва да решават проблемите и да търсят пролуки в задънените улици в управлението на суверенни държави? Не е ли по-нормален вариантът управляващите в Киев да вземат най-после решение кой е по-поносимият вариант за националния им интерес и да сложат край на тази европейско-евразийска драма?

 

 

#САЩ #ЕС #Украйна #Европейската комисия #Виктор Янукович #Микола Азаров #Азаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници