Четири български града кандидатстват за Европейска столица на културата

Четири български града кандидатстват за Европейска столица на културата
След като България одобри кандидатурите, градовете ще имат време до лятото да завършат заявленията си.
A A+ A++ A

Комисията, която разглежда кандидатурите на българските градове за титлата Европейска столица на културата през 2019 г. препоръча Пловдив, София, Варна и Велико Търново да бъдат номинирани за отличието.

След като България одобри кандидатурите, градовете ще имат време до лятото да завършат заявленията си.

Комисията за подбор ще заседава отново през третото тримесечие на 2014 г., за да препоръча града, който ще бъде европейска столица на културата, съобщава Еврокомисията.

„Много съм доволна, че осем български града участваха в конкурса за първата българска европейска столица на културата. Сърдечно поздравявам градовете, номинирани след първия кръг на конкурса. Самият факт, че са включени в списъка с първоначално одобрените кандидати за титлата, може да им донесе значими културни, икономически и социални преимущества, при положение че кандидатурата им е част от дългосрочна стратегия за развитие, фокусирана върху културата", коментира еврокомисаркато по образованието, културата, многоезичието и младежтако, Андрула Василиу.

"Конкурсът дава възможност на европейците да научат повече един за друг и да се потопят в общата си история и ценности - с други думи, да усетят, че принадлежат към общността на европейците. Бих искала да насърча всички номинирани градове да се възползват максимално от проекта", каза още Василиу.

В съответствие с Решението на Европейския парламент и на Съвета на министрите, което определя критериите за европейска столица на културата, България и Италия са двете държави членки, домакини на проявата през 2019 г.

След френския градМарсилия и Кошице в Словакия, които бяха домакини на инициативата през 2013 г., за европейски столици на културата са избрани следните градове: Умео (Швеция) и Рига (Латвия) за 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) за 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия-Сан Себастиян (Испания) за 2016 г., Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) за 2017 г. и Валета (Малта) за 2018 г., а Леуварден в Холандия е предложен за европейска столица на културата за 2018 г., предава „Фокус“.

#Европейска столица на културата 2019 г. #Пловдив #София #Варна #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници