България вече трябва да е в Шенген, според зам.-шеф на ЕК

България вече трябва да е в Шенген, според зам.-шеф на ЕК
„България е изпълнила критериите и би трябвало вече да е в Шенген“, каза Шефчович. Снимка: parliament.europe.bg
A A+ A++ A

Няма връзка между междинния доклад и влизането на България в Шенген, посочи заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрация Марош Шефчович.

„България е изпълнила критериите и би трябвало вече да е в Шенген. Ние не виждаме връзка между отчитането на механизма за сътрудничество и проверка и влизането в Шенген. Тази позиция е била заявявана многократно от Еврокомисията и днес мога да я препотвърдя“, заяви Шефчович, който е в България по покана на председателя на комисията по европейските въпроси в парламента Моника Панайотова, предаде БГНЕС.

„Междинният доклад от вчера на ЕК представлява техническа оценка на извършеното до този момент и следва да се вижда като една картина, която представя актуалното състояние и постигнатият напредък през последните 6 месеца, посочи гостът в отговор на журналистически въпрос. В този доклад се съдържат и няколко съвета и насоки за работата по-нататък, отбелязват се и постиженията“, обясни Шефчович.

„Именно така трябва да се гледа на него – като на техническа оценка“, посочи той.

„Иначе политическата оценка на ефекта от механизма за сътрудничество и проверка, който действа през последните 5 години за България, ще излезе през месец юли“, припомни гостът.

„Ние високо ценим напредъка на България досега и бихме искали да окуражим работата й по-нататък, като споделяме разбирането, изказано вчера от българската страна, че в този доклад могат да се намерят полезни насоки за работата на българското правителство и българския парламент“, коментира още Шефчович.

„ЕК е винаги готова, както е била и досега, да оказва подкрепа на усилията на България, така че да се стигне до положителен доклад през месец юли“, окуражи домакините си той.

„Що се отнася до Шенген, разбирам колко важна е тази тема за България. Позицията на комисията е ясна и тя е била заявявана няколко пъти досега, а именно - членството в Шенген е свързано с изпълнението на конкретни критерии“, категоричен бе гостът.

Марош Шефчович имаше кратка среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, а след това започна участието му в откритото заседание на Комисията по европейски въпроси в българския парламент.

#Марош Шефчович #Шефчович #еврокомисар по междуинституционалните отношения и администрация #България #Шенген #междинен доклад на ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите