Световна асоциация: Никакви пропуски в АЕЦ "Козлодуй"

Световна асоциация: Никакви пропуски в АЕЦ "Козлодуй"
В проверяващия екип са били включени 24 експерти от Унгария, Русия, Словакия, Чехия, Южна Африка, Украйна и Аржентина.
A A+ A++ A

Проверката на Световната асоциация на ядрените оператори на 1000-мегаватовите 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е завършила, като експертите за заключили, че в централата няма никакви пропуски, които могат да застрашат безопастността.

„Окончателното заключение на екипа е, че няма пропуски в нито една област, които биха могли да застрашат безопасната експлоатация. Персоналът е силно мотивиран да поддържа високо ниво на безопасност“, заяви ръководителят на проверяващия екип, Янош Тот.

Наред с другите програми на асоциацията, програмата за партньорски проверки е един от основните инструменти за максимално повишаване на безопасността и надеждността на атомните централи по света чрез общи усилия за оценка, сравняване с най-добрите постижения и усъвършенстване на експлоатацията.

В проверката, започнала на 22 ноември, е бил направен преглед на следните основни области в дейността на атомната централа: организация и администрация, експлоатация, ремонт, инженерно осигуряване, експлоатационен опит, радиационна защита, химия, обучение и квалификация, аварийно планиране и готовност и пожарна безопасност.

В проверяващия екип са били включени 24 експерти от Унгария, Русия, Словакия, Чехия, Южна Африка, Украйна и Аржентина, водени от заместник-директорът по безопасността на АЕЦ "Пакш" в Унгария, Янош Тот, предава БГНЕС.

#АЕЦ "Козлодуй"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници