Златанова: Докладът от ЕК ще покаже отговорните за съдебната система

Златанова: Докладът от ЕК ще покаже отговорните за съдебната система
„След като успяхме да приключим преговорите за членство на България в ЕС за пет години, а вече седем години имаме мониторингов механизъм, значи резултатът не е добър“, посочи Златанова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Предстоящият Доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка обхваща период от 18 месеца, което включва работата на три правителства, два парламента, два висши съдебни съвета, двама главни прокурори, така че няма да има никой, който да каже „Аз в това не съм участвал“, заяви вицепремиерът и министър на правосъдието, Зинаида Златанова.

Златанова коментира очакванията от предстоящия през януари доклад на Еврокомисията по правосъдие и вътрешен ред.

„Като всеки документ на Европейската комисия и този ще е обективен и базиращ се на факти, заради това призовавам още отсега – докладът да не се използва за прехвърляне на отговорността между институциите или между едно и друго управление, още по-малко с предизборни цели, защото всички имат отговорност, както за положителните моменти в документа, а така също и за препоръките, които ще бъдат отправени“, каза още правосъдният министър.

„След като успяхме да приключим преговорите за членство на България в ЕС за пет години, а вече седем години имаме мониторингов механизъм, значи резултатът не е добър“, посочи Златанова.

Тя съобщи, че е уверила генералния секретар на Европейската комисия, Катрин Дей, че до края на годината ще приключи подготовката на изцяло нов Наказателен кодекс.

„Истината е, че Наказателният кодекс се пише вече трета година. В началото на моя мандат като министър на правосъдието беше готов наполовина. За шест месеца успяхме да го довършим“, отбеляза Зинаида Златанова.

Тя отбеляза, че анализът на неправителствените организации за изпълнението на Съдебните стратегии за реформа от 2006 г. и 2010 г. вече е готов.

На база на този анализ, в кратки срокове на магистратите, политическите сили и гражданския сектор ще бъдат предложени и следващите стъпки за промяна на съдебната система.

„Нито едно от предложенията не предвижда необходимост от свикване на Велико народно събрание, с цел промяна на Конституцията. Политиците, които искат конституционни промени за неща, за които е достатъчно общо политическото съгласие, всъщност се опитват да не свършат работата, прибягвайки до най-сложния инструмент за реформа, а именно – искане за промяна на Конституцията. Така само отлагаме проблема, а не го решаваме“, коментира Златанова.

Според нея, съдебната система трябва да гарантира качество и достъпност на гражданите, като се гарантира нейната независимост и добро материално обезпечаване, според възможностите на държавата.

Вицепремиерът подчерта нуждата от отчетност на магистратите.

Златанова посочи, че България ще се съобрази с европейското законодателство по споровете между Русия и Европейската комисия за изграждането на газопровода „Южен поток“ и уточни, че въпросът не се отнася единствено до страната ни като държава-членка на ЕС.

В отговор на въпрос за съдържанието на писмото, с което Еврокомисията информира българските власти, че временно се замразяват плащанията по ОП „Околна среда“, Златанова отбеляза, че чрез документа е поискано извършването на проверки на проекти в периода 2010 г. - 2013 г.

Златанова още веднъж подчерта, че се взимат бързи мерки, за да бъдат отстранени нередностите и възстановяването на плащанията да стане в кратки срокове.

#доклад #Европейска комисия #Зинаида Златанова #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници