Богатите и известните обръщат поглед към старите телефони на Nokia

Богатите и известните обръщат поглед към старите телефони на Nokia
A A+ A++ A

Преди повече от 3 години писахме за британския милиардер сър Филип Грийн, който за комуникационните си нужди разчита на Nokia 6310 с монохромен дисплей и без повечето от функциите на съвременните смартфони. Тогава стана ясно, че милиардерът е изкупил намерените количества от телефона, така че да не се налага да го сменя с друг.

Това очевидно не се е променило, става ясно от публикация на Financial Times. "Хората не могат да живеят, без да изпращат електронна поща на всеки две минути", казва Грийн. "Все още може да свършите страшно много само като говорите с тях". Грийн често чува мнения от хора, че искат да се сдобият с телефона. "Може би ако бяха направили още 100 милиона броя от него, Nokia нямаше да продаде бизнеса си на Microsoft", казва Филип Грийн. "Ще продължа да го използвам, докато работи".

С масовото разпространение на смартфоните старите телефони на финландската компания обаче продължават да се радват на почит сред политическия и бизнес елит. Джулиън Дункертън, изпълнителен директор на SuperGroup (стои зад марката Superdry), също използва Nokia 6310. "Работи, никога не се поврежда и има дълъг живот на батерията", казва той. "Освен това не съм бомбардиран от електронна поща всяка минута, което ми позволява да се фокусирам върху важни неща".

Дори преминалите към по-модерни телефони продължават да изпитват носталгия към модели като Nokia 3210 и 6310. Например сър Мартин Сорел, който е изпълнителен директор на рекламната група WPP. Той има по-модерен модел на Nokia, но казва, че още тъгува по чудесно проектирания Nokia 3210, който описва като "телефона на инженера". Ретро устройствата на финландската компания са честа гледка в лондонското сити, допълва Financial Times.

Политиците също ги предпочитат. Ирландския премиер Енда Кени също е ползвал Nokia 6310, преди да го изпусне в мивката по-рано тази година. Мартин Шулц, президентът на Европейския парламент, също разчита на същия модел. Популярността на подобни телефони без достъп до интернет се е повишила рязко след скандала около подслушването на германския канцлер Ангела Меркел.

Според Financial Times 6310 се е радвал на толкова голям успех, че спирането на продажбите му през 2007 г. е оставило дупка в портфолиото на компанията. "Не мога да разбера защо не го замениха, както трябва, с друг модел", казва сър Чарлз Дънстоун, председател и основател на веригата за търговия с телефони Carphone Warehouse. "Спомням си какво им казах навремето: това е все едно Volkswagen да спре да продава Golf и никога да не го замени".

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c6700998-5ce5-11e3-81bd-00144feabdc0.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници