Като порасна, искам да съм като Мандела!

Като порасна, искам да съм като Мандела!
A A+ A++ A

„Загубихме един герой!“, „Човек с безспорна почтеност!“, „Гигант на справедливостта и обикновено човешко вдъхновение!“.

Това са само част от определенията, които световните лидери дадоха по повод смъртта на първия чернокож президент на ЮАР Нелсън Мандела.

Малцина останаха истинските модели за подражание на планетата, камо ли в България. Мадиба, както го наричат южноафриканците, е месия, посветил живота си на човешките права, на борбата за справеливост, мир и състрадание. Думи, които не стоят клиширано, сякаш са от устата на нова Мис Свят. Думи, които са подплатени с действия и които са изстрадани години наред, за да бъдат оценени не само от неговите сънародници, но от целия свят.

Нужна е смелост и огромна доза вътрешна светлина, за да пречупиш расизма в собствената си страна и да простиш 27 години, прекарани в затвора. Нужен е героизъм и високи ценности, за да оставиш един свят с чувството, че е осиротял след смъртта ти.

Но именно смъртта на Мандела роди една мечта у мен. Мечта, която лесно може да „се предаде нататък“ през поколенията. Мечтата един ден, когато попитат моето дете какво иска да стане, то да отговори: „Като порасна, искам да съм като Мандела!“.

#Нелсън Мандела #ЮАР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »