Честваме Никулден

Честваме Никулден
На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец - Никулден. Снимка: www.bnews.bg
A A+ A++ A

На 6 декември честваме св. Николай Мирликийски Чудотворец - Никулден. За празника Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще служи в едноименния храм в гр. Тутракан, Русенска епархия, съобщиха от Отдел “Връзки с обществеността” при Св. Синод на БПЦ-БП.

По традиция в храма при подворието на Руската православна църква в София, носещ името на св. Николай, по покана на предстоятеля на празника светата Литургия се оглавява от архиерей на БПЦ. Тази година по решение на Св. Синод, празничното богослужение ще оглави митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който в този ден празнува и своя Рожден ден.

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, Италия, където почиват и до днес във величествената базилика, издигната в негова чест.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на гр. Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

#Никулден #Св. Николай #Св. Синод #Мира #Николай #причастие #Никулден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници