Стандартът Bluetooth 4.1 ще улесни появата на повече умни устройства

Стандартът Bluetooth 4.1 ще улесни появата на повече умни устройства
A A+ A++ A

Bluetooth Special Interest Group, организацията, която се занимава с развитието на безжичния стандарт Bluetooth, обяви, че е завършила разработването на спецификацията на следващата му версия. Това е Bluetooth 4.1, която ще подготви появата на повече умни устройства, които ще се свързват със смартфони или таблети. Обновяването е първото от 2010 година насам, когато дебютира намалилият консумацията на енергия Bluetooth 4.0. От Bluetooth SIG очакват на пазара да се появят няколко съвместими чипа още след активирането на програмата за сертифициране за новия стандарт, което ще стане на 10 декември.

Добрата новина е, че новият стандарт е съвместим със съществуващите на пазара чипове, което означава, че добавянето на поддръжка е въпрос на софтуерен ъпдейт. Версия 4.1 включва по-добра координация между LTE и Bluetooth за предотвратяване на интерференция. В допълнение, увеличава времето за прекъсване на връзката между две устройства, преди да се наложи тя да бъде възстановена отново - например, ако слезете за малко от колата си, при връщането ви телефонът няма да се опитва да осъществи отново връзка с автомобилната система. Новата версия поддържа и предаването на големи обеми данни накуп.

Според Bluetooth SIG версия 4.1 е поставила и основните на бъдеща технология за IP връзка между устройствата, която ще им позволи да получат директен достъп до интернет. По-точно, новата спецификация осигурява стандартизиран начин за създаване на отделен канал за IPv6 комуникация в бъдеще. IPV6 заработи миналата година, за да подготви световната мрежа за бъдеще от милиарди свързани с нея устройства - стандартът поддържа 340 трилиона трилиона трилиона адреса.

http://www.pcworld.com/article/2068491/bluetooth-4-1-prepares-headsets-and-more-to-connect-to-the-net.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници