Еврокомисията потвърди: Плащанията по "Околна среда" спрени заради ГЕРБ

Еврокомисията потвърди: Плащанията по "Околна среда" спрени заради ГЕРБ
Бившите министри Томислав Дончев и Нона Караджова, заместник-министърът Ивелина Василева, както и Малина Крумова и Добринка Михайлова са отказали да наложат исканите корекции от Европейската сметна палата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Временното спиране на плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ е заради министри от правителството на ГЕРБ, потвърждава писмо от Европейската комисия, предаде БГНЕС.

От ЕК посочват, че отговорните за замразяването на средствата са бившите министри Томислав Дончев (министър по европейските фондове), Нона Караджова (министър на околната среда и водите), Симеон Дянков (вицепремиер и министър на финансите), Ивелина Василева (ресорен заместник-министър на околната среда и водите) и двама високопоставени държавни служители - Малина Крумова – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" и Добринка Михайлова – ръководител на звено "Одит на средствата от ЕС" във финансовото министертво.

Писмото потвърждава, че временното спиране на плащанията по ОП "Околна среда" е заради продължилото почти 3 години нежелание на бившите управляващи от ГЕРБ да се съобразят с доклад на Европейската сметна палата от 2011 г., в който се настоява за налагането на по-високи финансови корекции по проекти, финансирани с европари.

Бившите министри Томислав Дончев и Нона Караджова, заместник-министърът Ивелина Василева, както и Малина Крумова и Добринка Михайлова са отказали да наложат исканите корекции от Европейската сметна палата, независимо, че за това има настояване в три писма – от 9 октомври 2012 г., от 9 ноември 2012 г. и от 13 февруари 2013 г.

В писмото от Еврокомисията се посочва, че европейски одитори са проверили четири проекта, финансирани по ОПОС и са установили следните нарушения: налагане на недостатъчни финансови корекции заради установено смесване на критерии, недостатъчно дълги уведомителни срокове за подаване на оферти, дискриминация на база членство в Българската търговско-промишлена палата, неравнопоставено третиране на кандидатите по време на етапа на подбор и нередовно удължаване на крайния срок на подаване на оферти.

В кореспонденцията от ЕК се изисква от Управляващия орган на Оперативна програма "Околна среда" , ръководен от Малина Крумова, заместник-министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков, да засили контролните си системи и да подобри указанията, давани на бенефициентите, за да не се допускат отново подобни грешки.

От Управляващия орган на ОП "Околна среда" се очаква да провери цялата програма за всички обществени поръчки по нея или представителна извадка от всички разходи, изпратени за плащане на комисията в периода 2010 г. - 2013 г., т.е. извършени при управлението на правителството на ГЕРБ.

От звено "Одит на средствата от ЕС" към Министерството на финансите се изисква да преразгледат своите одити върху направените разходи, декларирани пред ЕК през 2012 г., при управлението на Борисов.

В писмото до българските власти, Брюксел изисква Управляващия орган на ОПОС и звено ОСЕС към МФ да изменят процедурите си съгласно изискванията на Европейската комисия, нещо, което не е било извършено в периода 2011 г. - февруари 2013 г., въпреки писмата изпращани до правителството на ГЕРБ.

#Томислав Дончев #Нона Караджова #Ивелина Василева #оперативна програма "Околна среда" #Европейска комисия #Европейски съюз #Симеон Дянков #ГЕРБ #Зинаида Златанова #Малина Крумова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници