Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан

Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан
Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан по време на заминаващата след два дни българска антарктическа експедиция. Снимка: www.desant.net
A A+ A++ A

Новият български параклис на Антарктида ще бъде изографисан по време на заминаващата след два дни българска антарктическа експедиция, съобщиха от Българския антарктически институт.

Автор и изпълнител на проекта е художничката Ганка Павлова, която е дългогодишен преподавател в Керамичния техникум в София и Художественото училище в Троян, с две самостоятелни изложби на икони. Тя дарява безвъзмездно своя труд, а средствата за материалите по изографисването на параклиса са получени от родолюбиви българи, предаде Агенция “Фокус”.

Художественият проект включва вътрешно изографисване на източната (фронтална) стена и оформяне на предолтарното пространство. В средата ще бъде композицията Дейсис, която включва образите на Христос, Богородица и Йоан Кръстител, от лявата страна - Йоан Рилски, а от дясната – Климент Охридски.

Всички материали за изработването на иконите вече са изпробвани на ниски температури и висока влажност. От миналото лято боите, положени върху обикновен шперплат, са издържали на слънце, сняг, мъгла и дъжд.

#бои #параклис #институт #българи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници