Полицията в Украйна преби протестиращи, хлад между Брюксел и Москва

Полицията в Украйна преби протестиращи, хлад между Брюксел и Москва
Хиляди протестираха на площада в Киев.
A A+ A++ A

Протестите срещу украинския президент Виктор Янукович, който отказа да подпише споразумение за асоцииране на Украйна с Европейския съюз, не стихват.

При разпръскването на протеста пострадаха хора, пише Интерфакс, цитирана от "Фокус".

„Хората просто ги пребиваха с палки. Използваха сълзотворен газ. Чуваха се взривове. Много хора получиха наранявания. Като боклук изхвърлят хората от Майдана", разказва един от потърпевшите.

Пред около 10 хиляди души лидерите на проевропейската украинска опозиция поискаха президентът Янукович да подаде оставка заради отказа си да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз, съобщи Нова телевизия.

Именно неочакваната промяна в позицията на Украйна доведе до ново охлаждане на отношенията между Брюксел и Москва. По време на срещата на върха на 28-те и страните от източното партньорство в столицата на Литва, Вилнюс,  европейските лидери заявиха, че не приемат намесата на Русия в отношенията си с бившите съветски републики.

Условията на ЕС за подписване на споразумението остават непроменени, но възможност за това вероятно ще има едва на следващата среща на върха между ЕС и страните от Източното партньорство, насрочена за първата половина на 2015 г. в латвийската столица Рига.

#Брюксел #Литва #Русия #Москва #Виктор Янукович #Украйна #Киев #Украйна между ЕС и Русия #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници