Иран прекратява противоречиви ядрени дейности през декември и януари

Иран прекратява противоречиви ядрени дейности през декември и януари
Първоначалните разговори с агенцията по въпроса вече се състояха", заяви иранският представител, Реза Наджафи. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В края на декември и началото на януари ще започне периодът на шестмесечно замразяване на някои противоречиви ядрени дейности на Иран, заяви иранският представител в Международната агенция за атомна енергия.

"Планираме да започнем да прилагаме мерките, договорени от двете страни в края на декември или началото на януари", посочи Реза Наджафи на заседанието на Съвета на гуверньорите на МААЕ.

Неокончателното споразумение, сключено в неделя в Женева между Техеран и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, е валидно шест месеца.

То трябва да доведе до окончателно споразумение до края на годината, предава БГНЕС.

В замяна на частичното премахване на международните санкции срещу Техеран, споразумението предвижда Иран да прекрати обогатяването на уран над 5% в продължение на шест месеца, замразяване на строежа на реактора "Арак" и по-голям достъп на международните инспектори до чувствителните ядрени обекти.

"МААЕ ще играе ключова роля в проверката на прилагането на споразумението. Първоначалните разговори с агенцията по въпроса вече се състояха", заяви иранският представител, Реза Наджафи.

#Иран #обогатяване на уран #Международна агенция за атомна енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници