Хубава работа, ама българска!

Хубава работа, ама българска!
A A+ A++ A

Възможността за стаж, както в държавния така и в частния сектор, е една от мерките, които правителството на Пламен Орешарски планира за намаляването на младежката безработица.

Всъщност, това не е новина, защото тези мерки са от преди повече от 6 години, когато започнахме да разчитаме на емблематичната и почти легендарна Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която е по Европейския социален фонд.

Програмите и мерките наистина са много, разнообразни и изчерпателно подробни, но..., от тях ефектът е почти нулев. За какво става дума? Близо 62% от младежите, които са изкарали стаж по някаква професия у нас, след това нямат възможност да започнат работа по въпросната специалност, защото не им се предлага такава.

Води ни само Румъния, където 74% от младежите не работят и не чиракуват никъде. У нас обаче причината за това е, че стажовете са формални. Държавата заплаща част от работната заплата на стажанта и по този начин фирмите си осигуряват евтина работна ръка за известен период от време, като след това нямат ангажимент към работника.

Както се казва, хубава работа, ама българска! Вместо да се поучим от добрата европейска практика, ние по стар обичай я побългарихме и си я нагодихме по нашенски!

#Орешарски #Румъния #Германия #младежи #държава #програма #практика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници