Западът не иска българските имигранти - коментари в европейските медии

Западът не иска българските имигранти - коментари в европейските медии
A A+ A++ A

Брюксел е изправен пред открит бунт срещу политиката му на отворени граници, пише вестник Daily Mail, цитиран от агенция "Фокус". Часове след изказването на Дейвид Камерън за мерките срещу социалния туризъм, Франция и Германия сензационно последваха примера с подобни планове.
Тройната атака принуди Брюксел да отстъпи, а от един от еврокомисарите бе поискана оставка заради изказването му, че Великобритания рискува да стане „противната държава” в Европа.

За Брюксел премахването на граничния контрол, разпространяването на права за помощи и създаването на европейско гражданство са всички основни оръжия в процеса по заличаване на британския суверенитет, пише вестник Daily Express. Срамните британски правителства дълго заговорничиха в посока на национално самоунищожение, но поне управляващата коалиция прави опит да възстанови нашата независимост.
В отговор на растящата обществена тревога от имиграцията от България и Румъния догодина, когато всички граници бъдат отворени от ЕС, вчера премиерът предложи широки мерки срещу използвачите от Континента. Според схемата на Дейвид Камерън новите имигранти от ЕС няма да могат да искат помощи при безработица или общинско жилище, а мързеливите ще бъдат депортирани.

Имиграцията предизвика толкова големи дилеми у британските управляващи елити, колкото едва ли друг политически въпрос от следвоенната ера е успявал, коментира в. Financial Times.
Великобритания е нация от имигранти. Нейната икономика е процъфтявала с посрещането на талантливи хора от чужбина. Но сега избирателите са уплашени от последствията, които може да доведе със себе си отварянето на границите за чуждестранни работници от България и Румъния, което предстои догодина.
Обществеността иска да има по-голям глас за това кой може да преминава границите на Великобритания. Европейските договори, към които Лондон е поел ангажимент, утвърждават принципа за свободно движение в границите на ЕС. Това не беше спорен въпрос за първите три десетилетия на членството в блока, когато той до голяма степен беше клуб на богатите страни.
Но от 2004 г., с приемането на по-бедните страни от бившия съветски блок, това се превърна в проблем.
Очаква се през следващата година голям работници да се стекат от Централна и Източна към Великобритания. Мерките, които Дейвид Камерън разкри в сряда, са опит тези тревоги да бъдат намалени.

Колко румънци и българи ще пристигнат във Великобритания от началото на следващата година? От известно време насам всички британци си задават този въпрос, коментира британското издание The Telegraph.
Миграцията често се смесва с глобализацията и се описва като неизбежна. Но глобализацията засяга разпространяващата се търговия, идеи и инвестиции, които дават възможност на по-бедните страни да се доближат към по-богатите- тук Китай е най-големият бенефициент.
Същевременно, съвременната миграция се задвижва от големите различия в доходите. Колкото повече по-бедните страни като Румъния и България наваксват, толкова повече ще се намаля имиграцията.

Британският премиер Дейвид Камерън отново се противопостави на ЕС. Загрижен да успокои електората си по въпроса за имиграцията, британският премиер обяви плановете си да засили ограниченията срещу приема на имигранти от европейски страни, пише в. Le Monde.
Планът обаче е в разрез с фундаменталното право на свободно движение в ЕС.
От своя страна, лидерът на Британската партия за независимост Найджъл Фараж заяви, че „ЕС позволява на 29 румънци и българи да пристигнат във Великобритания”, създавайки впечатлението, че цялото населението на двете страни изведнъж ще се настани на Острова.
Тази реторика обаче даде плодове – 82% от британците искат налагане на ограничения за българите и румънците, а 52% от тях искат да се сложи край на свободното движение в ЕС въобще.
Истината обаче е, че 8% от европейските имигранти във Великобритания са безработни, а само 2% взимат помощи. Повечето от имигрантите са млади и без деца. Те идват, за да работят, което означава, че плащат данъци, коментира изданието.

Британският премиер Дейвид Камерън е тръгнал към сблъсък с Брюксел, след като еврокомисар заяви, че планираните от премиера мерки ще превърнат Острова в „противна страна”, пише в. Daily star.
Камерън се опитва да попречи на новите имигранти да искат помощи в първите три месеца от идването си, за да овладее приливната вълна от българи и румънци.
Комисар Ласло Андор обаче предупреди за имиджа, който страната ще си спечели с мерките, и заяви, че британската общественост трябва да знае „цялата истина” преди отменянето на ограниченията за двете нации.
След изказването на Андор депутат на лейбъристите заяви, че комисарят трябва да бъде уволнен.

Британски депутати поискаха от вътрешния министър Тереза Мей да пренебрегне ЕС и да откаже да облекчи контрола върху имиграцията от България и Румъния в края на годината, пише вестник Daily Express. По думите им, преди Европейската комисия да може да реагира, Великобритания може вече да е напуснала ЕС.
Коментарите бяха направени докато Мей отговаряше на въпроси в Камарата на общините за плановете на премиера Камерън срещу имигрантите искащи помощи.
„Моля Ви да откриете своя вътрешен лъв или тигър, и да удължите временния контрол до 2019 г. Вие трябва да поемете удара и да не се плаща глоба на ЕС”. каза консерваторът Чарлз Уолкър.
„Да, страната ще бъде съдена, но това ще е сигнал за твърдото ни намерение за предоговаряне на Европейския договор, а докато се стигне до съд, надявам се, ние ще сме провели нашия референдум и ще сме напуснали тази злочеста организация”, допълва Филип Холъбоун.

Консервативният британски депутат Дъглас Карсуел иска по-строги ограничения за спиране наплива на имигранти от Румъния и България, пише вестник Daily Gazette. Карсуел, депутат от Клактън, предлага поправка в Закона за имиграцията, защото се опасява от огромен брой българи и румънци, които ще се преместят във Великобритания след изтичане на настоящите ограничения на 1 януари 2014 г. Предложението му е свободното придвижване да се отложи до декември 2018 г.
„Средният доход в Румъния и България е частица от този тук. Министрите няма да опитат да внесат тази поправка в закона за разлика от мен, но аз не съм в парламента да правя, каквото те искат. Аз поставям Великобритания на първо място, а и си имаме достатъчно безконтролна имиграция”, казва той.

В сряда ЕК реагира на обявените от британския премиер Дейвид Камерън усилия за засилване на законите за имиграцията, като подчерта, че свободата на движението в ЕС не подлежи на преговори и порица Камерън, че представя Великобритания като „неприятна страна”, предаде EurAktiv.
Еврокомисарят за социалната политика Ласло Андор предупреди срещу „истерията” и определи мерките на Камерън, които бяха изготвени поради опасенията от масов приток на българи и румънци след началото на 2014 година, като „неуместно преувеличение”.
„Две трети от мигрантите във Великобритания са от страни извън ЕС, така че трябва да дадем по-точна картина”, заяви Андор.
От своя страна, комисарят за правосъдието Вивиан Рединг подчерта, че правото на свободно движение не подлежи на преговори, и добави, че във Великобритания много компании извличат полза от това право.

/"Фокус"/

#имигранти #България #Румъния #Великобритания #ЕС #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници