Румъния и Молдова да се обединят, предложи Бъсеску

Румъния и Молдова да се обединят, предложи Бъсеску
Бъсеску направи изявлението по време на срещата „Източно партньорство“ във Вилнюс. Снимка: en.wikipedia.org
A A+ A++ A

Първостепенна задача на Румъния е обединението с Молдова. Искаме да създадем единна държава, заяви румънският президент Траян Бъсеску.

Бъсеску направи изявлението по време на срещата „Източно партньорство“ във Вилнюс. На срещата се очаква да бъде парафирано съглашението за асоцииране на Молдова към ЕС. Ключов елемент в него е създаването на свободна търговска зона Молдова-ЕС.

„Подписването на съглашението се явява първата крачка на Молдова по дългия път към европейската интеграция. Това може да бъде предпоставка за възможно обединяване с Румъния. Създаването на единна държава е наша първостепенна задача, откакто станахме членове на НАТО и ЕС“, коментира Бъсеску, цитиран от БГНЕС.

Идеята за обединение между Румъния и Молдова е стара. Тя обаче традиционно се посреща със скептицизъм в Румъния и с още по-голям скепсис в Молдова. Молдованите и румънците са мнозинство в Молдова - 2,7 от общо 4,5 млн. души. Близо 1 млн. обаче са славяни - руснаци, украинци, българи и пр., които са против обединението.

#Румъния #Молдова #Траян Бъсеску #Бъсеску #НАТО #ЕС #Източно партньорство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници