Дядо Кирил бил предупреждаван, че му се готви покушение

Дядо Кирил бил предупреждаван, че му се готви покушение
A A+ A++ A

Варненският митрополит Кирил, който почина на 9 юли, е разполагал с „оперативна информация“ от свои приятели на ръководни постове в специалните служби, че срещу него е подготвяно покушение.

Разкритието е по свидетелски разказ на Христо Латинов - шеф на синдиката на свещенослужителите, който присъствал на среща между митрополита, президента на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев и още един човек три седмици преди смъртта на Кирил.

По думите на Латинов в сутрешния блок на bTV удавилият се митрополит, каквото е медицинското заключение, е трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически.

Без да се ангажира с точна версия, Латинов посочи като вероятен мотив разнообразния живот на Варненския митрополит с „много участия“: „В своя живот като митрополит се е занимавал с много неща. Митрополитите оперират с големи имоти и финанси. Нещо малко известно е, че през 1991-1992 година ставаха случки в Атон. Беше отдаден под наем голям имот – 1200 декара крайбрежна ивица“.

На въпрос какво е било участието на Кирил по сделката, богословът отговори, че е давал съвет. Другата заплаха за живота на митрополита от страна на дядо Николай, огласена в сряда от Тренчев, по думите на Латинов не се е възприемала като сериозна: „Той с усмивка каза, че дядо Николай в гнева си е отправил закана, че ще го отстрани от пътя си. Каза – млад е, още не е обръгнал, още му ври кръвта. Не я приемаше сериозно“.

#митрополит Кирил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници