Георгиева: Щетите не са в мащаба за компенсация

Георгиева: Щетите не са в мащаба за компенсация
„Все още няма пълна оценка на щетите, но те не са в мащаба, който би довел до искане за компенсация от Фонда за солидарност," каза еврокомисарят. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

На този етап България не може да поиска финансова помощ от Европейския съюз, защото щетите от наводненията в България не са чак толкова големи, обясни еврокомисарят по хуманитарна помощ, международно сътрудничество и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Все още няма пълна оценка на щетите, но те не са в мащаба, който би довел до искане за компенсация от Фонда за солидарност. По груба оценка ние говорим за десетки милиони, а не в стотици милиони щети“, заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

За да поиска средства страната ни от Фонда за солидарност, трябва щетите от бедствието да са над 220 милиона евро.

„Засега нямаме причина да търсим този фонд, но ако през март и април страната ни пострада от наводнения, които не са изключени и ние се готвим за тях в цяла Европа, тогава ще търсим и този източник за помощ на страната ни“, коментира Кристалина Георгиева.

Европа обаче ще помогне на България със специален изолационен укрепващ материал и отопляеми палатки с калорифери.

„В момента, в който направихме искане чрез системата на гражданската защита, се отзоваха веднага Полша, Италия. Холандия, Дания и Белгия също заявиха, че могат да помогнат на България“, обясни еврокомисарят.

Кристалина Георгиева благодари на българските власти, че вчера й дадоха възможност да се запознае с обстановката в бедстващите райони, за да се прецени най-бързо какво е необходимо.

„Има много добра организация на място. Там, където бедствията са засегнали хора, ситуацията е под контрол и големи грижи се полагат за засегнатите“, добави тя.

„Цяла Европа е скована от студ. В девет страни, включително и в България в цялата страна или в отделни региони, е обявено бедствено положение. Ние знаем, че след тази тежка зима може да ни очаква и тежка пролет с големи наводнения, за които трябва да се готвим“, заяви още Георгиева.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар по международно сътрудничество #хуманитарна помощ и реакция при кризи #Бисер #Свиленград #Любимец #ЕС #помощ #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници