Кунева се чуди и мае дали да прави партия

Кунева се чуди и мае дали да прави партия
Все по-вероятно изглежда Меглена Кунева да сформира собствена партия. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Бившият еврокомисар Меглена Кунева, която получи трети резултат на президентските избори, не разсея предположенията, че има намерение да създаде политическа партия.

„Нямам отговор на въпроса дали ще правя партия. Не мога да стоя настрани и да гледам какво се случва. Следващите дни имам срещи в три европейски столици, ще бъда много активна, за да може да се чуе гласът на разума“, заяви Кунева по bTV в понеделник сутринта, след като в неделя каза на пресконференция, че няма да прави партия „поне засега“.

„Предлагам в следващите месеци да не говорим за мен, а да говорим за България. Иначе властта заради самата власт не ме интересува. Мен ме интересува израстването на нацията до една европейска нация, която да знае как да контролира своите политици“, сподели още Кунева в понеделник.

По думите й това може да стане с много разговори с хора, които е срещнала по време на кандидатпрезидентската кампания.

„Искам да имам няколко индикации, преди да реша за партията. Искам да разбера нужна ли е и разпознават ли хората нуждата от промяна“, заяви още бившият европейски комисар.

„Смятам, че белязах изборите за кандидати на другите партии. Смятам, че проевропейската насоченост беше критерий за кандидата за президент на останалите партии. Слава Богу, и двамата кандидати бяха такива“, изтъкна бившият еврокомисар за защита на потребителите.

„Продължавам да бъда много гневна, че по време на кампанията никой не говореше за гражданските права, а това е изключително важна тема. Например връщането на ДДС. Смятам, че това е нарушение на важни икономически права – хората биват възпирани от направата на бизнес“, добави Кунева.

Тя декларира, че не оспорва резултатите от президентските избори на Ивайло Калфин и Росен Плевнелиев, но че „това не са резултатите, които можеше да получи България“.

Кунева постави под съмнение доколко може изобщо да се вярва на резултатите от тези избори, чисто в юридическия смисъл на думата, и доколко хората, които искаха да гласуват, получиха възможност да направят това.

„Една част от целите, които си поставих с участието на тези избори, са изпълнени, но най-голямата цел – спечелването на изборите, не изпълних“, поясни Кунева. „Аз исках да поставя един нов президентски модел в България. Поздравих Плевнелиев публично за победата“, заяви още Кунева, която получи малко над 14% от гласовете на първия тур на президентските избори, или над 400 000 гласа.

„Не е страшно човек да загуби изборите, а е страшно да ги спечели по нечестен начин“, добави тя, като подкрепи усилията на Найден Зеленогорски в Плевен за касиране на резултатите от кметските избори.

Относно публикация във вестник на Делян Пеевски, в която се казва, че тя е получила 1100 лв. дарение от бившия военен министър Николай Цонев, който е подсъдим, тя призна, че много е внимавала откъде е получавала пари. Според нея, ако медиите са достатъчно независими, е трябвало да коментират и когато управляващата партия е издигнала за кандидат за кмет Йордан Лечков, който също е подсъдим.

„Хората повярваха, че могат директно да изберат президент без партия. Ние винаги сме искали да имаме мажоритарен вот и аз го предоставих“, категорична бе Меглена Кунева.

#Меглена Кунева #президентски избори #Ивайло Калфин #Росен Плевнелиев #политически партии #касиране #Найден Зеленогорски #Плевен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"