Андрей Ковачев: Позицията на Украйна е шамар за ЕС

Андрей Ковачев: Позицията на Украйна е шамар за ЕС
Андрей Ковачев Снимка: globusnews.net
A A+ A++ A

Андрей Ковачев е евродепутат от ГЕРБ от групата на ЕНП. Ковачев е заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП и член на Подкомисията по сигурност и отбрана.

 

Г-н Ковачев, как ще коментирате отказа на Украйна от преговори с ЕС и последвалите протести в Киев в подкрепа на евроинтеграцията?

Ситуацията в Украйна е сблъсък на рецидивите от Студената война. Управляващите в Москва имат все още този манталитет, че всичко, което идва от Европа и Европейския съюз е опасно за техните национални интереси. Това води до ескалация и ново разделение между Русия и ЕС. Сега това се случва в Украйна, но преди това стана в Армения, която бе принудена да се откаже от договора за асоцииране.

Редно е, Москва да започне да преосмисля позицията си и отношененията си с ЕС. Те трябва да са партньорски и на взаимноизгодна основа, а не свързани със старото мислене като по време на Студената война. Също така Русия трябва да се откаже от желанието си да приобщава страните от постсъветското пространство в общ Евразийски съюз.

Ще допусне ли отказ от Европейския съюз гражданското общество в Украйна?

Част от гражданското общество в Украйна има силни връзки с Европейския съюз и вижда бъдещето си като част от общността. Острата реакция в Киев е логична. Протестите имат обяснение, особено за Западна Украйна, която е много по-близка с ЕС.

Гражданското недоволство ще повлияе ли на позицията на режима на Виктор Янукович?

Отказът от ЕС и връщането към Русия е решение на президента Виктор Янукович, който иска отново да спечели изборите след година и половина. Той е сигурен, че след тази стъпка ще успее. Договорът за асоцииране и свободна търговска зона с ЕС ще даде резултат едва след няколко години, а страната е в много тежко икономическо положение и е силно зависима енергийно от Русия. Затова Янукович смята, че е политически по-изгодно да направи тази стъпка.

Каква е прогнозата Ви? Ще продължат ли протестите за европейско бъдеще?

Не мога да направя прогноза. Но мога да направя паралел с България, където протестите продължават вече 160 дни, а няма никакъв резултат. Не знам дали политическото ръководство в Киев ще промени позицията си и дали ще има промяна. Ясно е, че решението е взето не от премиера Азаров, а от президента Янукович. Разбира се, че това е шамар за ЕС. Украйна е най-голамата страна от Източно партньорство и загубата й след четири години преговори с ЕС по договора за свободна търговия е трудно за излизане от ситуацията.

Европейският съюз ще излезе ли в позиция по въпроса?

Очаквам да. Трябва да има реакция, в която да се настоява за спазване на всички демократични принципи и за ненасилие за решаване на политически въпроси по политически начин, а не чрез насилие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"