Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Киев

Нови сблъсъци между полиция и протестиращи в Киев
"Ще продължим да протестираме, докато бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС", заяви лидерът на опозиционната партия "Удар", Виталий Кличко. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нови сблъсъци са избухнали в Киев, където проевропейски настроени украинци опитали да блокират сградата на правителството, при което били отблъснати от силите на реда с палки и сълзотворен газ.

Около 1000 души излязли на протест в понеделник сутрин пред сградата на правителството заради отказа от подписването на споразумението за асоцииране с Евросъюза.

Според недоволните украинци, така страната се връща в ръцете на Русия.

По време на демонстрацията в неделя също избухнаха сблъсъци с полицията.

След кратките стълкновения протестиращите останали пред сградата на правителството, охранявани от значителни полицейски сили.

Лидерът на опозиционната партия "Удар" и световен шампион по бокс Виталий Кличко се присъедини към тях и призова за запазване на натиска върху режима на президента Виктор Янукович до срещата на върха на Източното партньорство на ЕС в четвъртък и петък.

Първоначално бе планирано на срещата да бъде подписано споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС.

"Ще продължим да протестираме, докато бъде подписано споразумението за асоцииране с ЕС. Ще поискаме отмяна на решението на правителството и ще настояваме за оставката му", заяви Кличко.

Миналата седмица украинското правителство реши, противно на всички очаквания, да се откаже от подписването на историческото споразумение с Евросъюза.

Опозицията обвини правителството, че се е поддало на натиска на Русия, която предупреди Киев с последици за търговията от подписването на споразумение с ЕС.

#Украйна между ЕС и Русия #протести #Киев #Виталий Кличко #"Удар"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници