БФС няма право да присъди служебна победа на Левски над ЦСКА

БФС няма право да присъди служебна победа на Левски над ЦСКА
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В сряда ръководството на Левски официално поиска от БФС да им присъди служебна победа срещу ЦСКА за първия 1/8-финален мач от турнира за купата на България между двата отбора, който се игра на 16 ноември и завърши 0:0.

Изтъкнатата причина е, че червените не пуснаха своя футболист Ивайло Чочев в младежкия национален отбор за евроквалификацията с Дания, за да играе за армейците срещу Левски. Сините се позоваха на правилата на ФИФА. Именно те обаче ще им попречат да получат служебно 3:0 над ЦСКА.

Ето какво написа по този повод специалистът по международно спортно право Георги Градев, който обяснява, че БФС не е спазил срока при пращане на повиквателните и поради тази причина ЦСКА, Лудогорец и Берое не са длъжни да пуснат своите състезатели в националния отбор, заради което не могат да бъдат санкционирани: Клубовете са задължени да освободят играчите, ако тези играчи са повикани от БФС или от друга асоциация, за да играят за националния отбор, без значение дали става дума за мъжкия отбор, за отбора до 21 г., до 19 г. и т.н. Освобождаването на играчите е задължително само на датите, изброени в координирания международен мач календар на ФИФА или при решение на Изпълнителния комитет на ФИФА (например за благотворителен мач, или ако е променена датата на даден мач поради форсмажор). Във всички останали случаи клубовете не са длъжни да освобождават своите играчи. Срокът за изпращане на писмена повиквателна от БФС до играча и неговия клуб е 15 дни преди датата на мача и не може да бъде съкратен. Той важи еднакво и за българските играчи, състезаващи се в чужбина, и за тези от вътрешното първенство. Английската футболна асоциация се е опитала наскоро да спори с ФИФА, че този срок важи само за играчите, които играят в чужбина, но ФИФА е пояснила, че този срок важи еднакво и за играчите от местното първенство, и за тези, състезаващи се в чужбина, както и за всички национални отбори (мъже, до 21 г. и т.н.), позовавайки се на принципа на равно третиране на страните. Ако този срок не е спазен от БФС, клубът не е длъжен да освободи играча. БФС традиционно не спазва този срок по отношение на играчите от вътрешното първенство, което автоматично дава право на нашите клубове да не освобождават играчите си за националния отбор, ако те така преценят. В случаите с Чочев, Терзиев и Горанов повиквателните са получени в клубовете на 08.11.2013 г., а първият мач на България 21 год. е бил на 15.11.2013 г. При това положение, нито ЦСКА, нито Лудогорец, нито Берое може да бъде наказан за това, че не е пуснал играча си.

#Левски #ЦСКА #БФС #Георги Градев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници