Конкурентна енергетика – конкурентна икономика, казва Стойнев

Конкурентна енергетика – конкурентна икономика, казва Стойнев
„Държим да гарантираме стабилност на енергийната ни система в дългосрочен план, трябва да гледаме десетилетия напред“, коментира енергийният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Икономиката не може да бъде разглеждана отделно от енергетиката - конкурентоспособността на енергетиката означава и конкурентоспособност на икономиката“, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Стойнев е на среща в САЩ с икономическите съветници по въпросите на международната икономика, търговия и инвестиции на президента Барак Обама в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

„Държим да гарантираме стабилност на енергийната ни система в дългосрочен план, трябва да гледаме десетилетия напред“, коментира енергийният министър.

„Това означава, първо, да имаме много ясен анализ от какви мощности ще се нуждае страната ни след 20 години и да сме готови с мерки за компенсиране, и на второ място, да съсредоточим усилия за диверсифициране на енергийните доставки на страната“, каза още министър Стойнев.

Представителите на Съвета за национална сигурност са потвърдили желанието за засилване на контактите между България и САЩ освен в политически план и в сферата на икономиката и инвестициите.

„Енергийният сектор може да бъде фактор, който да подпомогне растежа на икономиката“, заяви Роберт Айчърд от Държавния департамент на САЩ.

Българският министър подчерта усилията на страната ни за финансовото стабилизиране на сектора и на държавните компании в енергетиката – фактори, които ще отворят възможността за устойчиво партньорство с потенциални инвеститори, включително и американски.

По-рано на среща в Департамента по търговия вицесекретарят по международна търговия Кенет Хайт подчерта, че интересът за издигане на икономическото сътрудничество между САЩ и България на по-високо ниво е общ.

#Драгомир Стойнев #икономика #енергетика #България #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници