ДАНС: Сирийците с най-голям дял сред имигрантите

ДАНС: Сирийците с най-голям дял сред имигрантите
Основният вход на незаконните мигранти е през турско-българската граница, като най-често те преминават през „зелената“ граница. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Относителеният дял на мигрантите, които се представят за сирийски граждани, е най-голям, като нараства и числеността на нелегалните имигранти от Афганистан, се посочва в доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“.

В по-малка степен се увеличават мигрантите от Алжир, Сомалия, Мианмар, Конго, Нигерия и други.

Основният вход на незаконните мигранти е през турско-българската граница, като най-често те преминават през „зелената“ граница.

Регистриран е бил и единичен опит за проникване с плавателно средство през морската ни граница.

Изходните маршрути на каналите за незаконна миграция са към Сърбия, Румъния, Гърция и Македония.

Към тях се насочва и голяма част от регистрираните кандидати за закрила в България, които се опитват да напуснат нелегално страната по време на процедурата за предоставяне на статут, се казва още в доклада на ДАНС.

Данните не позволяват извеждане на еднозначен профил на мигрантите, тъй като преобладават непълнолетни лица, несемейни мъже между 15 и 30 години, лица от женски пол.

Голяма част от имигрантите са без образование или с нисък образователен ценз и разполагат с незначителни финансови средства, а в по-голямата си част, целта им е да стигнат до държави от Централна и Западна Европа.

По-малък дял от имигрантите посочват, че имат познати и роднини в България и посочват страната ни като крайна цел.

Налице е тенденция незаконните мигранти да не разполагат с документи за установяване на самоличността, което силно затруднява процедурата за предоставяне на особена закрила, в т.ч. мониторинга за установяване на рискови елементи, отбелязва ДАНС.

Към момента в диаспорите на страните – източници на мигранти, не са налице процеси, които да застрашават сигурността на страната.

Във връзка с нарастващия миграционен натиск относителна активност се наблюдава само в средите на сирийската общност у нас и е в посока оказване на помощ на сънародниците, кандидатстващи за закрила.

#ДАНС #бежанци #Сирия #Афганистан #нелегални имигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници