Андреева: Болниците да не лекуват пациенти, които могат, но не плащат осигуровки

Андреева: Болниците да не лекуват пациенти, които могат, но не плащат осигуровки
Министър Андреева съобщи, че от 2014 г. процедурата ин витро и слагането на ваксини ще бъдат грижа на държавата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Болниците трябва да бъдат освободени от отговорност да лекуват пациенти, които могат да плащат здравните си осигуровки, но не го правят, заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

„Това е идея на здравното министерство, по която ще се работи, след като бъдат направени промени в няколко нормативни документа“, посочи д-р Андреева.

„Пациентите, които не плащат за здраве, въпреки че не са социално слаби, ще поемат разноските, ако им се наложи да ползват медицински услуги, а лечебните заведения ще им оказват здравна помощ само при животозастрашаващи състояния“, коментира тя.

„След като идеята стане факт, болниците няма да имат притеснения да отказват диагностика на болни, които не са осигурени. По този начин ще бъдат избегнати фалити на лечебни заведения“, обясни министър Таня Андреева.

Тя съобщи, че от 2014 г. процедурата ин витро и слагането на ваксини ще бъдат грижа на държавата.

Министър Андреева посочи, че амбицията е за всички дейности, които са били пренасочени от министерството към Здравната каса и към които държавата има ангажимент, да бъдат осигурени 200 млн. лв., с които обаче министерството не разполага за момента.

#Таня Андреева #болници #здравноосигурителни вноски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници