Сливат две болници в Национален онкологичен комплекс

Сливат две болници в Национален онкологичен комплекс

БТА

A A+ A++ A

Предстои сливането на две болници в Национален комплексен център по онкология. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков, който участва в обществен форум, на който се обсъжда Националният план за борба с рака.

„Административно ще бъде сливането на Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология и Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, но това се оказва доста труден процес", каза още той. Хинков припомни, че е заварил доста фрагментирана здравна система, предаде БТА.

„Сега усилията ни са насочени да обединим различни структури и лечебни заведения в по-големи, за да имаме по-голяма ефективност", допълни той. В бъдещия Национален комплексен център по онкология ще бъде и Националният раков регистър, който ще бъде осъвременен.

Основната ни задача е де преодолеем фрагментацията на медицинските услуги и да обвържем ранното откриване с лечението и проследяването на ефекта от лечението, посочи още той.

„Влагаме много средства за най-съвременните медикаменти, предназначени за лечение на онкологични заболявания, но проблемът е, че ранното откриване все още не е на достатъчно ниво, тъй като това касае и мрежата на общопрактикуващите лекари, и мрежата на комплексните онкологични центрове, касае нагласата на гражданите да ходят на профилактични прегледи", добави министър Хинков.

#болници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници