ЕК предупреждава за управлението на Агенцията по заетостта

ЕК предупреждава за  управлението на Агенцията по заетостта
„Предупредихме българското правителство, че ако настоящите притеснения не бъдат взети предвид, може да има забавяне в одобрението на оперативната програма в следващия бюджет на ЕС“, посочи говорителят от ЕК Джонатън Тод. Снимка: www.aldeparty.eu
A A+ A++ A

„Изпратихме писмо до българските власти, в което изразихме безпокойството си от управлението на Агенцията по заетостта“, заяви Джонатън Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор.

Той отбеляза, че агенцията отговаря за усвояването на около 40% от средствата по Европейския социален фонд чрез програмата „Развитие на човешките ресурси“.

Говорителят добави, че Европейската комисия не е прекъсвала плащанията към България по Оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Развитие на селските райони“, предава БГНЕС.

„Предупредихме българското правителство, че ако настоящите притеснения не бъдат взети предвид, може да има забавяне в одобрението на оперативната програма в следващия бюджет на ЕС за периода 2014-2020 година. Европейският парламент одобри преди малко бюджета на ЕС до 2020 г., но ние бихме искали средствата от Европейския социален фонд да могат да бъдат използвани възможно най-бързо“, каза още Тод.

Говорителят на еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош – Рожджър Уайт, уточни, че положението по Оперативната програма „Развитие на селските райони“ е подобно.

„Става въпрос, от една страна, за техническата помощ, където очакваме някои отговори. Не сме убедени, че някои проекти следва да бъдат разплащани със средства от фондовете на ЕС“, посочи Уайт.

„В по-общ план става дума за правилото за изразходване на средства за предишните две години до края на настоящата година. Съществува опасност, както и в останалите държави членки, част от средствата да бъдат изгубени, ако не бъдат похарчени до края на годината“, коментира говорителят.

„Цитираните от медиите мащаби на тези загуби не са неточни, но основното е, че от българските власти зависи дали ще използват тези средства до края на годината. Опитът ни досега показва, че основните разходи биват заявявани в последното тримесечие на годината, затова е твърде рано да се каже дали предстои загуба на средства. Не стои въпросът дали фондовете ще бъдат достъпни, а да могат разплащанията да се извършат до края на декември“, обясни представителят на ЕК.

#Европейска комисия #България #Агенция по заетостта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници