Очаква се акционерите на Nokia да одобрят сделката с Microsoft

Очаква се акционерите на Nokia да одобрят сделката с Microsoft
A A+ A++ A

Днес във Финландия се провежда извънредна среща с акционерите на Nokia, на която те трябва да решат бъдещето на сделката за продажба на телефонния бизнес на Мicrosoft. Според Reuters финансовите ползи от нея най-вероятно ще надделеят над съпротивата от малцина инвеститори, които не одобряват продажбата на националния символ на северната страна. През септември Nokia се съгласи да продаде телефонния си бизнес и лицензира съответните си патенти на Microsoft за 5,44 милиарда евро.

Очаква се сделката, която трябва да приключи през първото тримесечие на следващата година, да увеличи паричните наличности на Nokia до почти 8 милиарда евро от 2 милиарда през третото тримесечие и ще й позволи да върне пари на акционерите й чрез специален дивидент. Без носещия загуби бизнес с телефони компанията ще получава 90% от продажбите си от търговията с телекомуникационно оборудване чрез Nokia Services and Networks (NSN), а освен това ще продължи да получава приходи от подразделението си за цифрови карти и от огромното си патентно портфолио.

Междувременно стана ясно, че емоционалният аспект на сделката не е чужд дори на служителите в завода на Nokia в китайския град Донггуан. Според китайски източници те са излезли на протест срещу продажбата на Microsoft и настояват да получат някаква компенсация за нея, каквато е имало за работещите във виетнамския завод на компанията. Очаква се много финландци също да излязат на протест пред мястото на срещата с акционерите, която започва в 14:00 часа.

http://uk.reuters.com/article/2013/11/19/us-nokia-microsoft-idUKBRE9AI00320131119
http://www.unwiredview.com/2013/11/19/nokia-china-dongguan-factory-employees-protest-their-sale-to-microsoft/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници