Кабинетът готви шест смени на посланици

Кабинетът готви шест смени на посланици
Червеняков ще е посланик в Черна гора. Снимка: pressadaily.bg
A A+ A++ A

На закрито заседание миналата седмица правителството е приело решение за смяна на шестима посланици.

Решенията, с които премиерът Пламен Орешарски предлага на президента Росен Плевнелиев да издаде укази за шестимата нови посланици, не бяха обявявани до момента, съобщи „24 часа“.

Младен Червеняков, депутат от БСП и шеф на комисията по еврофондовете, ще замине посланик на България в Черна гора. Той ще замени Мая Добрева, чийто мандат изтече.

Червеняков ще е вторият депутат на БСП, който напуска парламента заради дипломатически пост. През септември за консул във Франкфурт бе изпратен Любомир Петков.

Другите пет смени на посланици също са заради изтичане на мандатите на досегашните, но предложените от правителството са дипломати от кариерата.

В Индия новият посланик ще е Петко Дойков, който бе сред служителите на МВнР с активно участие по спасяването на медицинските сестри от Либия. В Дания пък отива Руси Иванов, шеф на дирекция във Външно. Дипломати от кариерата са и Румяна Митрева, която ще е посланик в Норвегия, и Кристина Бешкова, която ще представлява България в Съвета на Европа в Страсбург. За Молдова пък е избран Петър Вълов.

И шестте предложени имена за нови посланици са проверявани от комисията по досиетата и не е установена принадлежност към ДС.

#Младен Червеняков #БСП #Черна гора #Петко Дойков #Индия #Пламен Орешарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници