Четири епархии очакват новите си митрополити

Четири епархии очакват новите си митрополити
A A+ A++ A

Със смъртта на неврокопския митрополит Натанаил, църквата ни се оголи още повече. Сякаш през последната една година, от смъртта на патриарх Максим, някаква зловеща тенденция тормози родния Свети Синод. Оваканти се Западно- и Средноевропейската епархия, където съвсем скоро беше избран нов митрополит – Антоний, на мястото на подалия оставка митрополит Симеон.

Американският ни и Австралийски митрополит Йосиф също е в оставка, която подаде още в началото на годината, около патриаршеския избор. Предстои избор и за овдовелия престол на Варненската епархия, след внезапната кончина на митрополит Кирил.

Овакантена е и Русенската епархия, след като митрополит Неофит беше избран за патриарх в началото на годината. Така той стана и софийски митрополит, но все още “времено” изпълнява функциите и на русенски владика, въпреки, че по Устав, до три месеца от овакантяването, или овдовяването на епархията, трябва да бъде избран нов митрополит. От събота, в същия срок, предстои и избор на нов неврокопски владика.

Може би е време в църквата да се замислят за “повишения”, защото има крещяща нужда от нови лица, архимандрити, епископи, митрополити и обикновени монаси, които да започнат служение и да израстват, както във вярата си, така и в административната йерархия на църквата ни.

#Натанаил #Йосиф #Неофит #Симеон #Антоний #Максим #църква #синод #владика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »