ЕП гласува помощ от 260 млн. евро за малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“

ЕП гласува помощ от 260 млн. евро за малките блокове на АЕЦ „Козлодуй“
Eвропейският парламент ще гласува във вторник отпускането на 260 млн. евро за извеждането от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй". Снимка: www.razkritia.com
A A+ A++ A

Eвропейският парламент ще гласува във вторник отпускането на 260 млн.евро за извеждането от експлоатация на четирите малки блока на АЕЦ "Козлодуй", става ясно от съобщение на пресслужбата на ЕП, предаде 3e-news.net.

Финансовата помощ от ЕС ще подпомогне България, Литва и Словакия да завършат извеждането от експлоатация на три атомни електроцентрали за следващия бюджетен период (2014—2020 г.).

Тези централи са "твърде остарели и не могат да бъдат икономически ефективно обновени, за да отговарят на необходимите минимални стандарти за безопасност", заяви докладчикът Чичестър Джайлс (ЕКР, Великобритания), се казва в прессъобщението.

За да получат помощта трите страни ще трябва да отговарят на определени условия, включително и пълно транспониране на Директивата за ядрена безопасност в националните законодателства и представяне на подробни планове за извеждане от експлоатация пред Европейската комисия.

#Парламент #комисия #България #Литва #Словакия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници