Швеция ни подкрепя пред ЕС за ситуацията с бежанците

Швеция ни подкрепя пред ЕС за ситуацията с бежанците
„Германия и Швеция са двете държави, които приемат две трети от цялата бежанска вълна, която влиза в Европа“, каза още Билстрьом. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Разбираме добре нуждата от политики за справяне с проблема на общностно ниво и се ангажираме да съдействаме на България при дискусиите по темата с бежанците на срещите на министрите от ЕС и в работните групи на ЕНП“, заяви шведският министър по миграционни и бежански политики Тобиас Билстрьом.

Билстрьом, който е и зам.-председател на Европейската народна партия, се срещна в Брюксел със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На срещата двамата политици са обсъдили ситуацията с бежанската вълна в България в контекста на общите политики на ЕС за подкрепа и солидарност между държавите членки.

„Имигрантският натиск е сериозен проблем и за Швеция, като само от началото на годината до сега в страната са влезли над 36 хил. бежанци, предимно от Сирия, като се очаква броят им да нарасне значително до края на годината“, отбеляза шведският министър.

„Германия и Швеция са двете държави, които приемат две трети от цялата бежанска вълна, която влиза в Европа“, каза още Билстрьом.

Цветанов, от своя страна, е запознал зам.-председателя на ЕНП с направеното от правителството на ГЕРБ за подготовката на България за посрещане на бежанците от Сирия и Близкия изток, както и за изпълнението на критериите за членство на страната ни в Шенген.

Билстрьом е проявил интерес към действията на настоящото правителство за справяне с бежанския натиск и е изразил загриженост от увеличаващия се мащаб на кризата.

Цветанов е дискутирал с Билстрьом и актуалната политическа обстановка в България.

Шведският министър е споделил своята тревога от задълбочаващото се недоверие на българското общество към управляващите и институциите.

Цветанов и Билстрьом се обединили около мнението, че власт, която не се вслушва в гласа на младите хора, а смазва протестите им със сила, няма политическо бъдеще.

#Тобиас Билстрьом #Цветан Цветанов #Швеция #България #бежанци #Сирия #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници