Бедствено положение в Харманли, Свиленград, Любимец и Кърджали

Бедствено положение в Харманли, Свиленград, Любимец и Кърджали
Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград, Любимец и Кърджали. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград, Любимец и Кърджали.

Бедствено положение е обявено в общините Харманли, Свиленград и Любимец, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От началото на деня до 12.00 часа на единния телефон за спешни повиквания са получени 175 сигнала за наводнения в страната, съобщиха от Дирекция „Национална система 112“.

Най-много са те в Хасково – 55, следват Харманли – 48, Димитровград – 25, Свиленград - 14, Любимец - 11, Кърджали – 6, и по един в Асеновград, Ивайловград, Маджарово и Тополовград.

От 11.00 часа днес областният управител на Кърджали Иванка Таушанова обяви бедствено положение на територията на областта, предаде агенция „Фокус“.

Това се налага заради големите количества валежи през последното денонощие, високите нива на реките Върбица и Крумовица, продължаващото преливане на микроязовири, залетите помпени станции за питейна вода и разрушените пътища, въжени мостове и наводнени жилищни и обществени сгради, съобщиха от областната администрация.

Целта е да се ангажира цялата налична техника и човешки ресурси за овладяване на тежката обстановка, подпомагане на населението и минимизиране на щетите.

Въвеждат се денонощни дежурства в кризисните щабове по общини. На кметовете е разпоредено да установят наблюдение на микроязоворите и реките, да определят места за извличане на инертни материали при необходимост от укрепване на диги и стени и да осигурят места за временен подслон на нуждаещи се.

Населението да се запаси със стоки от първа от необходимост – храна, вода и медикаменти, а болните на хемодиализа при необходимост да се хоспитализират. Заради създалата се ситуация областният управител свиква Кризисния щаб за защита при бедствия.

#бедствено положение #Харманли #Свиленград #Любимец #Кърджали #валежи #наводнения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници