Трима загинали в Бисер, твърдят техни близки

Трима загинали в Бисер, твърдят техни близки
Няколко населени места край Харманли бедстват заради скъсана стена на язовир „Иваново“. Снимка: Google Earth/Дарик
A A+ A++ A

Трима души са загинали в наводненото от скъсана язовирна стена село Бисер, по информация на близки на жертвите и спасителите.

Информацията за загиналите обаче не е потвърдена официално, въпреки че на място са областният управител, директори от полицията, кметът на Харманли. Загиналите са предимно възрастни мъже, съобщи БНР.

Спасителната акция продължава вече четвърти час с жива сила и техника. Военна техника се е включила в акцията.

Два хеликоптера прелитат над потъналото село и се опитват да спуснат спасителите, които трябва да извадят хванатите в капан във водната стихия хора.

Рухнали са около 15 къщи и постройки. Десетки животни са удавени. Мобилизирани са всички линейки в областта, които до този момент са извозили около 30-40 пострадали хора.

Всеки момент се очаква да пристигнат премиерът Бойко Борисов и министърът за земеделието Мирослав Найденов.

От МВР съобщиха, че над 50 са вече евакуираните от село Бисер. Създадена е организация спасените да се настаняват в Харманли.

Със заповед на премиера Бойко Борисов е задействан Националният план за защита при бедствия в частта „наводнения“ за областите Хасково, Смолян, Кърджали и Стара Загора.

Сформиран е Национален щаб под ръководството на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментната обстановка в страната, хода на спасителната операция и дейностите по почистване и отводняване.

На директорите на областните дирекции на МВР и звената „Пожарна безопасност и защита на населението“ е разпоредено да предприемат всички необходими мерки във връзка с усложнената обстановка и обилните валежи на територията на страната.

Областните управители са уведомени да организират контрола на състоянието на язовирите и непрекъснато наблюдение с цел максимално изпускане на водните запаси, за да се осигури свободен обем за поемане на притока.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов екипи на горските служби с високопроходима техника са се включили в операцията по спасяване на населението в бедстващото с. Бисер, община Харманли.

Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на „Напоителни системи“ ЕАД за участие в операцията са мобилизирани и областните и общинските земеделски служби, както и ветеринарните власти.

Язовир „Иваново“, чиято стена е скъсана, е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена.

Към 12:00 с вертолет са евакуирани трима души от с. Стойково и един от с. Бисерово, както и са прехвърлени спасителни екипи от единия бряг на другия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Командири на екипажите са бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов. Още два вертолета имат готовност да излетят от авиобаза Крумово.

Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов пътува към мястото. Модулни формирования от Сухопътни войски също участват в спасителните действия в района на бедствието.

Двадесет и пет военнослужещи от военно формирование 52 740 – Хасково, с автомобилна техника са пристигнали в село Бисер в 10.55 часа. Командир на формированието е подполковник Данчо Николов.

Две модулни групи от Сухопътни войски също се придвижват към района на бедствието. Те са от Втора лекопехотна бригада - Стара Загора.

Командири на формированията са подполковник Тихомир Тошев и майор Веселин Василев. Модулните групи са в състав от 34 военнослужещи. Те разполагат с 2 катера, 3 броя автомобилна техника, 4 БТР-а, една свързочна машина и една линейка.

Продължава бедственото положение в Смолянската община Неделено. Осем екипа работят за свлечените земни маси по пътищата. Седем селища в района са без ток.

Няколко населени места край Харманли бедстват заради скъсана стена на язовир „Иваново“. Най-засегнато от приливната вълна е село Бисер. Бедстващи са също Лешниково, Елена и Стойково. Бедствено положение е обявено в цялата Хасковска област, съобщи областният управител Ирена Узунова.

В харманлийското село Бисер живеят около 800 души, които в момента се евакуират. Жителите са се качили на високите етажи на къщите, за да се спасят. 40 души се извозват от екипи на пожарната, предаде Дарик.

До момента са извадени от водите 18 души. 12 са пострадалите, които вече са настанени в болницата в Харманли с измръзвания.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници