4 начина за изчисляване на парното в блока гласи нова наредба

4 начина за изчисляване на парното в блока гласи нова наредба
Парното в блока вече ще може да бъде изчислявано по 4 начина.
A A+ A++ A

Между четири начина за изчисляване на сградната инсталация могат да избират в един блок. Това предвижда новата Наредба за топлоснабдяване, която вече е в действие, съобщи "24 часа".

Първият е процентът да се изчислява от топлинния счетоводител, както е и сега. Но има една много важна разлика - това да става не на база на проектната мощност на сградата, а на реалната. Това означава, че ако има свалени радиатори, тяхната мощност се приспада и сметките ще станат по-реални.

Вторият вариант е цената за общите части да се определя пак по изчислителен път, но да го прави друго лице.

Третият е тя да се изчисли реално. Това става в един ден всички са си вкъщи и затворят вентилите, така се изключват радиаторите. Остават отворени тези на последния етаж и се мери колко реално потребява самата сграда. Само че не е указано кой мери и кога мери, коментират топлинни счетоводители.

Последният вариант е хората от блока сами да си гласуват процента на сградната инсталация, както беше до 2006 г. Тогава обаче след махането на таксата мощност сметките на хората, които ползваха парно, скочиха и до 700 лв. и се наложи спешно да се променя същата тази наредба с формули колко топлина може да излъчва един радиатор.

Блоковете, които имат уреди и водомери с дистанционно отчитане, вече няма да получават изравнителни сметки, тъй като реално ги отчитат всеки месец. Наредбата позволява и самоотчет. Но и при двата случая един път в годината се прави проверка на уредите.

Топлата вода пък се изчислява като 1/12 от сметките от предходния сезон. Освен това разликата между общия водомер и индивидуалните вече няма да се разпределя на всички в блока, а само между домакинствата, които нямат водомери.

#парно #топломери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници